Απορρυπαντικά: 6 επικίνδυνοι συνδυασμοί & οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

Η καθαριότητα των σπιτιού είναι καθημερινή υπόθεση, κρύβει όμως κινδύνους. Τα απορρυπαντικά περιέχουν ισχυρές χημικές ουσίες που υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να γίνουν τοξικές και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δείτε παρακάτω ποια απορρυπαντικά δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε, ώστε να προλάβετε τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Αμμωνία και λευκαντικά: Ο συνδυασμός μπορεί να δημιουργήσει τοξικούς ατμούς χλωραμίνης. Εάν εισπνεύσετε αυτούς τους ατμούς μπορεί να αντιμετωπίσετε αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα στο λαιμό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις ετικέτες στα προϊόντα καθαρισμού πριν τα αναμίξετε για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα.

Ξίδι και λευκαντικά: Όταν αναμιγνύετε ένα όξινο προϊόν με λευκαντικό, απελευθερώνονται αέρια χλωρίου και χλωραμίνης, τα οποία είναι τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν χημικό έγκαυμα στους πνεύμονες ή στα μάτια σας.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) και ξίδι: Ο συνδυασμός δημιουργεί υπεροξικό οξύ, το οποίο είναι διαβρωτικό και σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να βλάψει το δέρμα, τα μάτια, το λαιμό, τη μύτη και τους πνεύμονες. Αυτά τα δύο προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ίδια επιφάνεια (αρκεί να είναι στεγνή μεταξύ των εφαρμογών), αλλά δεν μπορούν να αναμιχθούν στο ίδιο δοχείο.

Οινόπνευμα και λευκαντικά: Η μίξη αυτών των δύο προϊόντων δημιουργεί χλωροφόρμιο, η έκθεση στο οποίο προκαλεί ζαλάδα και ναυτία. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα χλωροφόρμιου μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του νευρικού συστήματος, των ματιών, των πνευμόνων, του δέρματος, του ήπατος, των νεφρών, ακόμη και θάνατο.

Λευκαντικά και καθαριστικά λεκάνης τουαλέτας: Η μίξη αυτών των δύο προϊόντων προκαλεί την απελευθέρωση τοξικών αερίων που ευθύνονται για αναπνευστικά προβλήματα και δακρύρροια.

Διαφορετικά αποφρακτικά: Εάν οι σωληνώσεις έχουν βουλώσει, μην αναμιγνύετε διαφορετικά αποφρακτικά προϊόντα, καθώς μπορεί να προκληθεί απελευθέρωση αερίων χλωρίου ή ακόμη και έκρηξη. Αποφεύγετε επίσης να ρίχνετε στις σωληνώσεις το ένα αποφρακτικό μετά το άλλο.

Onmed.gr