Απόστολος Πάνας: Εκτός αναπτυξιακού νόμου οι τουριστικές επιχειρήσεις της Χαλκιδικής

Επείγουσα κοινοβουλευτική παρέμβαση σε τρία Υπουργεία κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Πάνας Απόστολος προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Τουρισμού ζητώντας αναθεώρηση προγράμματος του αναπτυξιακού Νόμου, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη και ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρηματιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Χαλκιδικής.
Στην παρέμβασή του ο κ. Πάνας αναφέρει, πως η Κυβέρνηση απρόσμενα και απροειδοποίητα μείωσε τον προϋπολογισμό του καθεστώτος: «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» Ν. 4887/2022, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Χαλκιδική. Η συνθήκη αυτή σε μια περίοδο δύσκολη για τον τουριστικό κλάδο, έχει προκαλέσει αναστάτωση και απογοήτευση στους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, καθώς οι συνέπειές της θα είναι καταστροφικές για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων.
Ο Βουλευτής τονίζει συγκεκριμένα, πως η καθυστερημένη αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων η οποία ολοκληρώθηκε επισήμως στις αρχές Νοεμβρίου του 2024, άφησε εκτός, λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού του καθεστώτος, μεγάλο μέρος επιχειρηματιών της Χαλκιδικής που ήδη επένδυσαν κεφάλαια, ενώ η αναμονή που εκτάθηκε σε δύο ολόκληρα χρόνια, τους περιόρισε ακόμη περισσότερο καθώς δεν μπόρεσαν να επιλέξουν εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης, κι έτσι έμειναν αντιμέτωποι με τη ματαίωση των σχεδίων τους και την οικονομική ασφυξία.
Ο κ. Πάνας αναφέρει συγκεκριμένα : « Με την παρέμβασή μου αυτή έπειτα και από την επικοινωνία μου με μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής, ζητάω από τα τρία συναρμόδια Υπουργεία να αναθεωρήσουν το συντομότερο δυνατόν τις αποφάσεις τους, καθώς οι πόροι που διατίθενται στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022 με απόφαση του Υπουργείου ήταν εξαιρετικά περιορισμένοι κι έτσι πολλές επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες έργων δεν συμπεριλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες των τελικών αξιολογήσεων, ενώ η Χαλκιδική μια Περιφέρεια με μεγάλη συνεισφορά στο τουριστικό προϊόν και στο ΑΕΠ της χώρας, αποδεικνύεται, ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Πολιτείας, ειδικότερα όταν υπάρχουν πολλά επενδυτικά σχέδια σε φάση αναμονής για δύο ολόκληρα χρόνια. Οι τουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν πυλώνες για τις τοπικές οικονομίες και την απασχόληση και πρέπει να βρίσκονται σε προτεραιότητα. Προς την κατεύθυνση αυτή θα εξακολουθήσω να μετέχω στις προσπάθειες και να διεκδικώ αυτά που η Χαλκιδική μας αξίζει».
Το ακριβές κείμενο της ΕΡΩΤΗΣΗΣ του κ.Πάνα έχει ως εξής :
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ
Βουλευτής Χαλκιδικής
18/11/2024
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς : Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκο Τάκη
: Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Χατζηδάκη Κωνσταντίνο
: Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη Όλγα
«Θέμα: Περιορισμένοι οι πόροι στον Αναπτυξιακό Νόμο για τη Κεντρική Μακεδονία.
Εκτός Αναπτυξιακού Νόμου οι Τουριστικές Επιχειρήσεις της Χαλκιδικής ».
Κύριοι Υπουργοί,
Η απρόσμενη και δραματική απόφαση της Κυβέρνησης να μειώσει τον προϋπολογισμό του Καθεστώτος: «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» Ν. 4887/2022, πλήττει καίρια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα και κατά συνέπεια και την Χαλκιδική.
Η απόφαση αυτή, εν μέσω μιας ήδη δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για τον τουριστικό κλάδο, έχει προκαλέσει αναστάτωση και απογοήτευση στους τουριστικούς επιχειρηματίες καθώς οι συνέπειές της θα είναι καταστροφικές για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων. Η καθυστερημένη αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, η οποία ολοκληρώθηκε επισήμως στις αρχές Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, προκάλεσε σοβαρές δυσκολίες στους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να στηρίξουν το τουριστικό προϊόν και να επενδύσουν κεφάλαια σε μια περίοδο ανάκαμψης. Η αναμονή που εκτάθηκε σε δύο ολόκληρα χρόνια, περιόρισε την ευχέρεια των επιχειρηματιών να επιλέξουν εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης, αφήνοντας τις επενδύσεις τους σε καθεστώς αναμονής.
Με την απόφαση του Υπουργείου, ο περιορισμένος προϋπολογισμός του καθεστώτος, οδηγεί σε απορρίψεις του μεγαλύτερου ποσοστού των υποβαλλόμενων σχεδίων, γεγονός που αναδεικνύει την αδυναμία του συστήματος να υποστηρίξει τις αναπτυξιακές ανάγκες του τουρισμού. Οι πόροι που διατίθενται στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022 ήταν εξαιρετικά περιορισμένοι, είτε πρόκειται για το κίνητρο της επιχορήγησης / επιδότησης leasing, είτε για φοροαπαλλαγές.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:
• Στο καθεστώς ενισχύσεων «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΏΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ» / Ά ΚΥΚΛΟΣ για επενδύσεις ύψους έως 1 εκ. ευρώ, που υποβλήθηκαν στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, εγκρίθηκε οριστικά μόνο 1 επενδυτικό σχέδιο.
• Στο καθεστώς ενισχύσεων «ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ – ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ» / Β ΚΥΚΛΟΣ για επενδύσεις ύψους έως 1 εκ. ευρώ, που υποβλήθηκαν στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, εγκρίθηκαν οριστικά μόνο 4 επενδυτικά σχέδια.
• Στο καθεστώς ενισχύσεων «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ» / Β ΚΥΚΛΟΣ για επενδύσεις ύψους από 1 έως 3 εκ. ευρώ, που υποβλήθηκαν στο ΥΠ.ΕΣ. (τ. Μακεδονίας – Θράκης), εγκρίθηκαν οριστικά μόνο 5 επενδυτικά σχέδια στις Περιφέρεις Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
• Στο καθεστώς ενισχύσεων «ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ – ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ» / Β ΚΥΚΛΟΣ για επενδύσεις ύψους από 1 έως 3 εκ. ευρώ, που υποβλήθηκαν στο ΥΠ.ΕΣ. (τ. Μακεδονίας – Θράκης), εγκρίθηκαν οριστικά μόνο 19 επενδυτικά σχέδια στις Περιφέρεις Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το εγκεκριμένο ποσό για φοροαπαλλαγές είναι μόλις 6,24 εκ. ευρώ και στις 3 Περιφέρειες !!
Με βάση τα ανωτέρω, δεν έχουν υπαχθεί στο Νόμο 4887/2022, πολλές επιχειρήσεις που είχαν λάβει θετική αξιολόγηση, περιλαμβάνονται δηλαδή στους προσωρινούς πίνακες εγκεκριμένων / ενισχυόμενων έργων, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες των τελικών αξιολογήσεων.
Η Χαλκιδική, μια Περιφέρεια με μεγάλη συνεισφορά στο τουριστικό προϊόν και στο ΑΕΠ της χώρας, αποδεικνύεται, ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Πολιτείας, ειδικότερα όταν υπάρχουν πολλά επενδυτικά σχέδια σε φάση αναμονής για δύο ολόκληρα χρόνια.
Επιχειρηματίες σε όλες τις περιοχές της χώρας, οι οποίοι είχαν προγραμματίσει τις επενδύσεις τους βάσει αυτής της χρηματοδότησης, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με τη ματαίωση των σχεδίων τους και την οικονομική ασφυξία.
Δεδομένου ότι, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για όλες τις περιοχές της χώρας.
Δεδομένου ότι, η στήριξη της τουριστικής ανάπτυξης αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα και την περιοχή της Χαλκιδικής.
Δεδομένου ότι, οι τουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν πυλώνες για τις τοπικές οικονομίες και την απασχόληση σε πολλές περιοχές της χώρας.
Δεδομένου ότι, οι τουριστικές επιχειρήσεις ήταν ήδη πλήρως επιβαρυμένες από την πανδημία και την οικονομική κρίση.
Δεδομένου ότι, η μείωση του προϋπολογισμού και η απόρριψη των προεγκεκριμένων αιτήσεων σηματοδοτεί μια τεράστια αναπτυξιακή ανατροπή, που απειλεί να εξαλείψει τις προσπάθειες για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του τουριστικού μας προϊόντος.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Είναι στις προθέσεις των Υπουργείων σας να εξεταστεί η δυνατότητα αναθεώρησης του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη και ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρηματιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Χαλκιδικής με δίκαιο τρόπο;
2. Με ποιον τρόπο και ποια μέτρα σκοπεύετε να αποκαταστήσετε αυτήν την αδικία που οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες χιλιάδες επιχειρηματίες που προσβλέπουν σε αυτή τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξή τους και την αναβάθμιση των τουριστικών τους υποδομών;
3. Με ποιον τρόπο προβλέπεται να υποστηριχθεί η βελτίωση και ανάπτυξη υποδομών αλλά και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής όταν η περιοχή παραμένει σχεδόν αμέτοχη σε αυτό το κρίσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο;
4. Γιατί δεν διατεθήκαν περισσότεροι πόροι σε κίνητρα της επιχορήγησης / επιδότησης leasing, είτε φοροαπαλλαγών, έτσι ώστε να ενταχθεί το σύνολο των προεγκεκριμένων αιτήσεων χρηματοδότησης;
Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής
Πάνας Απόστολος