Αρχιτέκτονες μετατρέπουν γέφυρα σε σύγχρονα διαμερίσματα

Σε μια προσπάθεια ανανέωσης μιας ιστορικά σημαντικής γέφυρας στην Ολλανδία, ορισμένοι αρχιτέκτονες αποκάλυψαν ένα προσαρμοστικό σχέδιο επαναχρησιμοποίησης για να μετατρέψουν τη «νεκρή» γέφυρα σε «πράσινες» κατοικίες.

Αυτή η καινοτόμος πρόταση έγινε για να αναδιαμορφώσει τη δομή που εκτείνεται στον ποταμό Λεκ κοντά στην πόλη Βιάνεν.

Perierga.gr - Αρχιτέκτονες θέλουν να μετατρέψουν πρώην γέφυρα σε σύγχρονα διαμερίσματα

Χτισμένη το 1936, η αψιδωτή γέφυρα πάνω από τον ποταμό Λεκ ήταν ένας από τους σημαντικότερους συνδέσμους μεταξύ της βόρειας και νότιας πλευράς της Ολλανδίας. Από το 2004, ωστόσο, η ιστορική γέφυρα άρχισε να θεωρείται παλιά και ξεπερασμένη μετά την ολοκλήρωση μεγαλύτερων και πιο σύγχρονων γεφυρών της περιοχής. Η ιδέα για την επαναχρησιμοποίηση της γέφυρας με έναν διαφορετικό τρόπο, δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι θα αποκατασταθεί και θα αλλάξει μορφή ώστε να αποφευχθεί το κόστος και η εργασία αποσυναρμολόγησης και απομάκρυνσής της.

Perierga.gr - Αρχιτέκτονες θέλουν να μετατρέψουν πρώην γέφυρα σε σύγχρονα διαμερίσματα

Το σχέδιο πρότεινε να μετατραπεί η γέφυρα σε διαμερίσματα μηδενικής ενέργειας, τα οποία θα αποτελούσαν ένα κεντρικό σημείο εστίασης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό ελαφριά υλικά θα χρησιμοποιούνταν για τη νέα κατασκευή, όπως το γυαλί που θα προσέφερε παράλληλα εντυπωσιακή θέα πάνω από το ποτάμι και θα επέτρεπε την είσοδο άφθονου φυσικού φωτός.

«Με τον αναπόφευκτο εκσυγχρονισμό, οι πανέμορφες παλιές κατασκευές σε διάφορες τοποθεσίες συχνά αχρηστεύονται, οπότε πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό», δήλωσε ο Jan Pesman, ένας από τους αρχιτέκτονες που έχουν προτείνει την ιδέα.

Perierga.gr - Αρχιτέκτονες θέλουν να μετατρέψουν πρώην γέφυρα σε σύγχρονα διαμερίσματα

Παρόλο που το τελικό σχέδιο της πρότασης απορρίφθηκε, η ομάδα ελπίζει ότι τα σχέδιά της θα αποτελέσουν έμπνευση για παρόμοια προγράμματα επαναχρησιμοποίησης διαφόρων δομών σε άλλες τοποθεσίες.

perierga.gr