ARI Foods: Επένδυση 10 εκατ. ευρώ για νέα μονάδα συσκευασίας στο Λάκκωμα Χαλκιδικής

Την επέκταση της παραγωγικής της «πολιτείας», που καταλαμβάνει σήμερα 14.000 τ.μ. σε έκταση 100 στρεμμάτων στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, δρομολογεί εντός των επόμενων μηνών η ARI Foods, εταιρεία παραγωγής antipasti τροφίμων, μέσω επένδυσης 10 εκατ.ευρώ. Ειδικότερα, η ARI Foods της οικογένειας Ιγνατίδη, που συνεργάζεται αποκλειστικά με τη Lidl International τα τελευταία 20 χρόνια, συστήνοντας την ελληνική γεύση σε καταναλωτές 29 ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και των ΗΠΑ, ετοιμάζεται να επεκτείνει την υφιστάμενη μονάδα συσκευασίας που διαθέτει στο Λάκκωμα με την προσθήκη εγκαταστάσεων 4.000 τ.μ., όπου θα τοποθετηθεί νέα, αυτοματοποιημένη γραμμή συσκευασίας.

Η επένδυση, που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους και αναμένεται να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας κατά 20%. Μάλιστα, στο πενταετές πλάνο της ARI Foods περιλαμβάνεται και ένα δεύτερο στάδιο επέκτασης, κυρίως με βοηθητικούς-αποθηκευτικούς χώρους.

Η ARI Foods επένδυσε τα τελευταία χρόνια στην καθετοποίησή της, μπαίνοντας και στην επεξεργασία νωπών προϊόντων, όπως η ελιά Χαλκιδικής, μέσω της δημιουργίας μονάδας 6.000 τ.μ. και της υλοποίησης επενδύσεων που ανήλθαν σε 12 εκατ.ευρώ και ολοκληρώθηκαν το 2018. Για την προμήθεια των ελιών συνεργάζεται με τοπικούς παραγωγούς  μέσω συμβολαιακής γεωργίας, ενώ έχει και δικά της δέντρα.

Σήμερα η εταιρεία διαθέτει πάνω από 100 συνταγές, που περιλαμβάνουν από antipasti τροφίμων -με βασικές πρώτες ύλες την πράσινη ελιά Χαλκιδικής, πιπεριές και μια σειρά τυροκομικών προϊόντων- μέχρι αλοιφές, ελιές και έτοιμα γεύματα, ενώ η γκάμα διευρύνεται συνεχώς. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα έβγαλε και μια καινοτόμα σειρά antipasti για ζέσταμα στον φούρνο μικροκυμάτων, ενώ νέα πρότζεκτ και καινούρια προϊόντα βρίσκονται στα σκαριά. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 400 εργαζομένους, εκ των οποίων το 74% είναι γυναίκες, ενώ το 2023 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 57 εκατ.ευρώ.

Πρόσφατα η ARI Foods, που επενδύει στην καινοτομία, ανέπτυξε ένα λογισμικό παρακολούθησης της παραλαβής νωπής ελιάς, για το οποίο μάλιστα βραβεύθηκε από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στην κατηγορία «Μεταποίηση». Στους στόχους της δε είναι να δημιουργήσει ένα τμήμα ανάπτυξης λογισμικού στο εσωτερικό της εταιρείας, θέλοντας να συμβαδίσει με τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της Τεχνητής Νοημοσύνης, που, όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ARI Foods, Αριστοτέλης Ιγνατίδης, αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Η οικογένεια Ιγνατίδη και η επένδυση στα στελέχη

Η ARI Foods έχει μια ιστορία 23 ετών. Ο Γιώργος Ιγνατίδης μαζί με τη σύζυγό του Μαργαρίτα Καλαϊτζίδου δημιούργησαν την εταιρεία το 2000, ξεκινώντας αρχικά με τη συσκευασία φέτας και με ένα μικρό συσκευαστήριο 600 τ.μ. Σύντομα όμως αναζήτησαν και άλλες εναλλακτικές οδούς, στρέφοντας το βλέμμα τους στα antipasti, που ήταν τότε κάτι καινούριο. Έτσι, από τη συσκευασία η ARI Foods πέρασε στην παραγωγή και το 2004 προχώρησε στη συνεργασία με τη Lidl Intenational, μια κομβική στιγμή, που έμελλε να ανοίξει έναν νέο δρόμο στην επιχειρηματική της ιστορία και να εξελιχθεί σε μια διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης.

Το 2010 έκανε την είσοδό του στην εταιρεία ο γιος τους, Αριστοτέλης Ιγνατίδης, με σπουδές στα οικονομικά στο ΑΠΘ και μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Surrey, ο οποίος, αφού εκπαιδεύτηκε σε μια σειρά τμημάτων της ARI Foods, πήρε πριν από μερικά χρόνια τα ηνία. Με την έλευσή του μάλιστα διευρύνθηκαν οι δραστηριότητες της εταιρείας, μέσω της καθετοποίησής της και δη της επεξεργασίας και νωπών πρώτων υλών.

 «Η καθετοποίηση των παραγωγικών μας διαδικασιών μάς επιτρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της ποιότητας των πρώτων υλών, καθώς και κάθε σταδίου επεξεργασίας τους έως και την τελική τους διάθεση στο ράφι» λέει στη Voria.gr ο Αριστοτέλης Ιγνατίδης.

Η ARI Foods, αν και διαθέτει έναν πυρήνα οικογενειακής επιχείρησης, διέπεται από τη φιλοσοφία επένδυσης στο στελεχιακό της δυναμικό. «Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα είναι να βλέπω τα στελέχη μας μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση να εξελίσσονται και να μοιράζονται την επιχειρηματική κουλτούρα και τις αξίες της οικογένειάς μου. Είναι μια επιλογή μας αυτή, η επένδυση στους ανθρώπους μας εσωτερικά. Με τον τρόπο αυτό εξελισσόμαστε και εμείς» λέει ο Αριστοτέλης Ιγνατίδης.

Πηγή: voria.gr