Άρης: Ντεμπούτο για τον νέο προπονητή – Θέλω παίκτες με καρδιά

Τη φιλοσοφία του γύρω από το ποδόσφαιρο και το πλάνο του για τον Άρη ανέλυσε ο Πάκο Ερέρα, κατά την παρουσίασή του από την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά, όσα είπε κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασή του:

«Ευχαριστώ τον Άρη για το ενδιαφέρον. Δεν ήταν στις σκέψεις μου να έρθω. Όταν είδα το πόσο έντονο ήταν το ενδιαφέρον του Άρη, αλλά και το γήπεδο και την ζεστασιά που βγάζει, αποφάσισα να πω το ναι, και να φύγω από την πατρίδα μου. Κατέληξα σε μια απόφαση που με κάνει χαρούμενο».

 Για το αν ο Άρης θα παίξει επιθετικό και ελκυστικό ποδόσφαιρο: «Είναι φίλος μου ο Κίκε Ερνάντεθ. Μίλησα μαζί του πριν έρθω και μου είπε να μην κάνω δεύτερες σκέψεις. Μοιραζόμαστε την ίδια φιλοσοφία γύρω από το ποδόσφαιρο. Δεν έχει σημασία ποιο σύστημα θα ακολουθήσει η ομάδα, αλλά το να έχει καλούς ποδοσφαιριστές και νοοτροπία. Θέλω η ομάδα να παίζει ένα επιθετικό ποδόσφαιρο, που θα είναι ελκυστικό για τον κόσμο. Ο πρώτος που θέλω να διασκεδάζω, είμαι εγώ. Στον βωμό του να έρθει μια νίκη, δεν θα διστάσω να αλλάξω την φιλοσοφία»

Για τον στόχο που έχει τεθεί: «Ανεξαρτήτως αντιπάλου, πάντα θέλω να κερδίζω, οπότε στο τέλος θα δούμε που έχουμε φτάσει. Η διάθεση που είδα από τον πρόεδρο και η δική μου φιλοσοφία είναι να φτάσει ο Άρης όσο πιο ψηλά γίνεται. Δεν μπορώ να πω σε ποιά θέση θα τερματίσουμε, γιατί δεν έχω ολοκληρωμένο στα χέρια μου το ρόστερ της νέας σεζόν και δεν γνωρίζω το ρόστερ των υπόλοιπων ομάδων. Στο μήνα που ακολουθεί, θα έχω μια πλήρη εικόνα».

Για τις υψηλές απαιτήσεις που έχει ο κόσμος του Άρη: «Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό για τους παίκτες, είναι το ότι πρέπει να πάρουν τα θετικά από την εξωτερική πίεση του κόσμου, αλλά μέσα στο γήπεδο αυτοί παίζουν το δικό τους παιχνίδι. Πρέπει να αφήνουν οποιαδήποτε αρνητική πίεση. Προφανώς, αν κάποιος επηρεάζεται από την εξωτερική πίεση, δεν είναι ένας παίκτης που κάνει για τον Άρη. Θα πρέπει να ψάξουμε παίκτες με πιο ισχυρή προσωπικότητα. Έχω μόνιμα στο μυαλό μου μια φράση του Ερνέστο Βαλβέρδε που μου είπε ότι: “Στην Ελλάδα πρέπει να διαλέξεις παίκτες με καρδιά”.

Για τον αριθμό των ποδοσφαιριστών που θα μείνουν στο ρόστερ: «Η απόφαση δεν είναι απόλυτα δική μου. Έχω εμπιστοσύνη σε όλο το σταφ. Μπορεί ο πρόεδρος να έχει διαπραγματεύσεις με κάποιους ποδοσφαιριστές και να μην ευοδωθούν. Ελπίζω σε λίγες μέρες από τώρα να έχω μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τους παίκτες που θα παραμείνουν ώστε να κινηθούμε ανάλογα για ενίσχυση».

Για την αλλαγή χλοροτάπητα: «Για να παράγει η ομάδα καλό ποδόσφαιρο χρειάζεται να είναι και καλό το γρασίδι. Χρειάζεται και αυτή η διαδικασία που βλέπουμε τώρα για να δημιουργηθεί ένας εξαιρετικός αγωνιστικός χώρος. Φυσικά είναι επιθυμία μου να παίξει ο Άρης ελκυστικό ποδόσφαιρο, όμως επιθυμία μου είναι και η ομάδα να κερδίζει. Αν όμως η αντίπαλη ομάδα υπερέχει, προφανώς και η ομάδα μπορεί να υιοθετήσει μια αμυντική τακτική. Στο τέλος της κουβέντας, είμαι προπονητής και κρατάω τα κλειδιά της ομάδας, οπότε με ενδιαφέρει η ομάδα να κερδίζει».

Για το αν θα αναλάβει κάποιο ρόλο ο Ραούλ Μπράβο: «Δεν έχει διευκρινιστεί, παρότι υπάρχει θετική προδιάθεση. Είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει ο προπονητής τερματοφυλάκων, ο Τέλμο (σ.σ. Ντε Αντρές) θα είναι ο γυμναστής φυσικής κατάστασης και θα αποκτηθεί ακόμα ένα άτομο».

Για τη γνωριμία του με τον Θόδωρο Καρυπίδη: «Είδα έναν άνθρωπο με πάθος και διάθεση να φτιάξει μια μεγάλη ομάδα. Αυτές τις μέρες δούλευα από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και ο κ. Καρυπίδης ήταν συνεχώς παρών και παρακολουθούσε την διαδικασία. Είδα έναν άνθρωπο που θέλει να φτιάξει μια μεγάλη ομάδα που θα δίνει και θα δείχνει πράγματα στον κόσμο».

Για διάφορα δημοσιεύματα για μεταγραφικούς στόχους του Άρη: «Δεν θα ήθελα να μιλήσω με ονόματα. Συζητάω με ολόκληρο το ισπανικό ποδόσφαιρο για να φέρω παίκτες υψηλού επιπέδου. Σε περίπτωση που δεν καταφέρω κάτι τέτοιο, θα πάω σε ένα χαμηλότερο επίπεδο. Συγκεκριμένα για την περίπτωση του Ερνάιθ, θεωρώ ότι είναι ανέφικτη περίπτωση αυτή τη στιγμή γιατί ο ποδοσφαιριστής χειρουργήθηκε πρόσφατα στην Γερμανία και χρειάζεται περίπου 3 με 4 μήνες για να αποθεραπευτεί. Είναι μια περίπτωση που δεν ενδιαφέρει τον Άρη».

Για την προετοιμασία της ομάδας: «Το πρώτο στάδιο προετοιμασίας θα γίνει εντός Ελλάδας. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι να υπάρχει ένα καλό γήπεδο γιατί δεν με ενδιαφέρει τόσο το επίπεδο φυσικής κατάστασης με περιπάτους και τρέξιμο. Αυτό μπορείς να το δουλέψεις και με μπάλα. Γίνονται συζητήσεις για το δεύτερο σκέλος της προετοιμασίας για ένα αθλητικό κέντρο στην Ολλανδία, όπου η ομάδα θα παραμείνει 7 με 10 μέρες και είναι επιθυμία μου η ομάδα να δώσει 3 με 4 φιλικούς αγώνες».