Αρκούδα γεννά τρόμο και προκαλεί ανυπολόγιστες ζημιές στην ορεινή Χαλκιδική

Ρήμαξε τα μελίσσια, φοβούνται κάτοικοι και τουρίστες

Του Μιχαήλ Λιάπη

Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”

Ανυπολόγιστες ζημιές σε μελίσσια και φόβο σε κατοίκους αλλά και σε εκδρομείς έχει σκορπίσει τον τελευταίο καιρό νεαρή αρσενική αρκούδα που περιφέρεται στην ορεινή Χαλκιδική. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η αρκούδα φέρεται να ξεκίνησε από την περιοχή της Βόλβης και εν συνεχεία να ανηφόρησε για την ορεινή Χαλκιδική προς αναζήτηση τροφής.

Μιλώντας στο «ΤyposThes» ο Γιώργος Τρικαλιώτης μελισσοκόμος της Αρναίας και πρώην πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Βόρειας Χαλκιδικής «Ο Χολομών» η αρκούδα προξένησε τις μεγαλύτερες ζημιές σε μελίσσια που βρίσκονται στο δάσος του Ταξιάρχη και στην περιοχή των Βρασνών. Επίσης ο κ. Τρικαλιώτης ανέφερε ότι και ο ίδιος υπέστη σοβαρές ζημιές από το συγκεκριμένο ζώο καθώς του έφαγε ένα μελίσσι και ένα παραδοσιακό κοφίνι.

 «Όλοι οι μελισσοκόμοι έχουμε χάσει τον ύπνο μας και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», σημείωσε ο κ. Τρικαλιώτης για να προσθέσει πως έμαθαν ότι  η αρκούδα εθεάθη πρόσφατα κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (Αρναία) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από το χωριό. Επίσης όπως ανέφερε, θηροφύλακες της περιοχής εντόπισαν την αρκούδα να κινείται στο λατομείο της Βαρβάρας γύρω στις 09:00 το πρωί της Παρασκευής. Μάλιστα ο ίδιος εκτίμησε πως δεν είναι μόνο μία αρκούδα αλλά δύο ή τρεις.

Από πού ήρθε η αρκούδα;

Σχετικά με το πώς έφτασε το ζώο στην ορεινή Χαλκιδική ο κ. Τρικαλιώτης δήλωσε άγνοια, ενώ αποκάλυψε ότι κάποιοι εκτιμούν πως υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς μιλάμε για μεγάλη απόσταση σε σχέση με τα μέρη διαβίωσής του.

Παράλληλα εξέφρασε τον φόβο πως η εμφάνιση της αρκούδας στην περιοχή θα αποτρέψει αρκετές οικογένειες με μικρά παιδιά από το να επισκεφθούν το βουνό του Ταξιάρχη.

Όπως εξήγησε στο «ΤyposThes» ο Παναγιώτης Στεφάνου υπεύθυνος επικοινωνίας Αρκτούρου, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουν μέχρι στιγμής πρόκειται για νεαρή ενήλική πιθανότατα αρσενική αρκούδα ηλικίας 3 περίπου ετών που δεν αποκλείεται να είναι η πρώτη χρονιά που αποχωρίζεται την αγκαλιά της μητέρας και αναζητά τροφή. Όπως είπε ο κ. Στεφάνου είναι σύνηθες οι νεαρές αρκούδες να «εκτοπίζονται» από τις άλλες (καθότι περίοδος αναπαραγωγής) και να πηγαίνουν σε μέρη που δεν είναι τόπος αρκούδων προς αναζήτηση τροφής.

Παράλληλα, ο υπεύθυνος επικοινωνίας Αρκτούρου, εξέφρασε την ελπίδα ότι η αρκούδα θα απομακρυνθεί από την περιοχή επειδή δεν υπάρχει τροφή γι’ αυτήν καθώς και ότι δεν θα βρεθεί κάποιος να την σκοτώσει – σημ. είναι προστατευόμενο είδος.

Τι κάνουμε αν δούμε την αρκούδα

Στο ερώτημα τι μπορούμε να κάνουμε αν συναντήσουμε την αρκούδα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι αρκούδες δεν είναι επιθετικό είδος εκτός αν νοιώσουν απειλή. Επίσης, αν κάποιος δε μια αρκούδα, πρέπει να είναι ψύχραιμος και να μην της επιτεθεί ή ρίξει κάτι εναντίον της ώστε να μην την εξαγριώσει και αυτή απλά να φύγει.

Τέλος ο κ. Στεφάνου συνέστησε στους μελισσοκόμους να βάλουν ραδιοφωνάκια στα μελίσσια προκειμένου να υπάρχει θόρυβος και να μην πλησιάζει η αρκούδα καθώς και έναν είδος φράχτη με κορδέλες που με τον αέρα παράγουν ήχο. Πρόκειται για μια μέθοδο διαδεδομένη στο εξωτερικό.

Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής: «Σύλληψη, απομάκρυνση και επανένταξη του ζώου σε βιότοπο»

Επιστολή προς την αρμόδια Γενική Γραμματεία Δασών, τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης αλλά και τον «Αρκτούρο» και την «Καλλιστώ» απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου. Η κα Ζωγράφου στην επιστολή της προέτρεψε στην λήψη άμεσων μέτρων, όπως είναι η σύλληψη, η απομάκρυνση και η επανένταξη του ζώου σε βιότοπο με αντίστοιχο πληθυσμό ή στη δομή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ενώ παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα του τουρισμού

Αναλυτικά η Ανακοίνωση: «Ως Περιφερειακή Διοίκηση της Π.Ε. Χαλκιδικής αποστείλαμε  επιστολή προς όλους τους σχετιζόμενους φορείς, έπειτα από ενημέρωση από τη Δασάρχη Πολυγύρου, ως προς το νεοεμφανιζόμενο θηλαστικό στον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής, που προκαλεί ζημιές και ανησυχία στους πολίτες μας.

Λαμβάνοντας υπόψιν την τρέχουσα κατάσταση, όπως αυτή έχει πρόσφατα διαμορφωθεί, με την εμφάνιση ζημιών σε μελισσοσμήνη στην ορεινή περιοχή της Χαλκιδικής, οι οποίες παρομοιάζονται ως ζημιές από θηλαστικό ζώο, πιθανότατα αρκούδα και έπειτα από αντίστοιχες ενδείξεις σε γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες, οφείλουμε ως Περιφερειακή Διοίκηση να επισημάνουμε τα εξής:

Η Π.Ε. Χαλκιδικής αποτελεί έναν από τους κύριους τουριστικούς πόλους έλξης παγκοσμίως και ετησίως συγκεντρώνει πληθώρα επισκεπτών στο παραθαλάσσιο αλλά και ορεινό τμήμα της. Ταυτόχρονα, κάθε έτος διοργανώνονται επί του εδάφους της πολλές αθλητικές και εναλλακτικές εκδηλώσεις με κύριο στόχο την προβολή της Χαλκιδικής αλλά και τη βελτίωση του τουριστικού της προϊόντος.

Στη Χαλκιδική δραστηριοποιείται επίσης μεγάλος αριθμός μελισσοκόμων και τα πευκοδάση της αποτελούν μία από τις κύριες πηγές της παραγωγής πευκόμελου. Έντονη είναι επίσης η επαγγελματική δραστηριότητα της υλοτομίας.

Γνωρίζουμε επίσης ότι οι πληθυσμοί της αρκούδας κινδυνεύουν σε απομείωση όταν παρατηρείται το οικολογικό φαινόμενο των ¨ΝΗΣΩΝ¨. Δηλαδή της απομόνωσης μικρών ομάδων ατόμων και της εκφύλισης λόγω αιμομιξίας, με συνέπεια την μη διαιώνιση.

Πολύ περισσότερο αναμενόμενο όταν πρόκειται για ένα άτομο.

Για τους παραπάνω λόγους, σας παρακαλούμε και σας προτρέπουμε στη λήψη άμεσων μέτρων, που κατά τη γνώμη μας είναι η σύλληψη, απομάκρυνση και επανένταξη του ζώου σε βιότοπο με αντίστοιχο πληθυσμό ή στη δομή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Το θεωρούμε αναγκαίο και για την επιβίωση του ζώου αλλά και για την προστασία πολιτών και επισκεπτών της Χαλκιδικής, καθώς και την αποφυγή συμβάντων τροχαίων ατυχημάτων, προσέγγισης σε οικισμούς και επαναλαμβανόμενης ζημίας σε μελισσοσμήνη», καταλήγει η ανακοίνωση.