Ασανσέρ αντίCOVID: Το ασανσέρ που του μιλάς είναι ελληνικό, και ενδιαφέρει τη Google (vids)

Ασανσέρ… αντίCOVID, γιατί ακόμα κι αν συναντιόμαστε στο ασανσέρ δε χρειάζεται να πατάμε και τα κουμπιά στον καιρό της πανδημίας του κορωνοϊού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ασανσέρ του δημαρχιακού μεγάρου της Θεσσαλονίκης, που από τη Δευτέρα λειτουργεί με φωνητική εντολή, δίχως να απαιτείται το πάτημα κάποιου κουμπιού, τεχνολογία που έχει κινήσει το ενδιαφέρον ακόμα και της Google, εταιρείας κολοσσού στην τεχνητή νοημοσύνη!

Το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης έγινε το πρώτο κτήριο στον κόσμο που αποκτά σύστημα ανέπαφης τεχνολογίας της ελληνικής εταιρείας Entranet.

Η αξιοποίηση του καινοτόμου συστήματος talk2lift αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα συγκυρία, καθώς η χρήση της ανέπαφης τεχνολογίας λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι στον κορωνοϊό.

Bίντεο Τhestival.gr

Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες αρκεί να περάσουν το χέρι τους μπροστά από τη συσκευή που έχει τοποθετηθεί στον ανελκυστήρα και να δώσουν μια φωνητική εντολή, δηλώνοντας πού επιθυμούν να μεταβούν. Το σύστημα αναγνωρίζει την εντολή, ενεργοποιεί τον αντίστοιχο όροφο κι έτσι οι χρήστες του ασανσέρ μεταφέρονται αυτόματα στον προορισμό τους.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα καινοτόμο σύστημα, με πολύ ευεργετικές δυνατότητες, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Έχει πράγματι τεράστια σημασία, εν τω μέσω της πανδημικής κρίσης, σε ένα κτίριο που εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες πολιτών, ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα να πηγαίνει στην υπηρεσία που επιθυμεί χωρίς να χρειάζεται να αγγίξει τα κουμπιά του ανελκυστήρα» σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Ο ιός ζει πάνω στα κουμπιά του ασανσέρ έως και εννέα ημέρες, καθώς πρόκειται για ένα προστατευμένο περιβάλλον, ενώ οι επιφάνειές του είναι μεταλλικές. Για τον λόγο αυτό, η τεχνολογία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον οργανισμών, φορέων και εταιρειών από το εξωτερικό. Ανάμεσα σ’ αυτούς η αστυνομία του Ντουμπάι, τα γραφεία της Google στην Καλιφόρνια και το δημαρχείο του Λος Άντζελες. Πριν όμως εγκατασταθεί οπουδήποτε αλλού, θελήσαμε να την εγκαταστήσουμε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης», τόνισε, από την πλευρά του, ο Λευτέρης Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτης της εταιρείας Entranet που δώρισε την ανέπαφη τεχνολογία talk2lift στον κεντρικό δήμο.

Το talk2lift παρέχει την δυνατότητα φωνητικού ελέγχου σε οποιαδήποτε καμπίνα ανελκυστήρα, επιτρέποντας στους επιβάτες να δώσουν φωνητικές εντολές, προφέροντας τον αριθμό του ορόφου ή οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία (όνομα του ενοίκου, επάγγελμα, τομέα, κλπ), ενώ  έχει πολυγλωσσική υποστήριξη και μπορεί να προσαρμοστεί σε όλες τις καμπίνες ανελκυστήρων. O επιβάτης περνά το χέρι του μπροστά από την συσκευή του talk2lift.Έτσι ενεργοποιείται η φωνητική αναγνώριση και ο χρήστης καλείται να πει τον προορισμό του, χωρίς να χρησιμοποιήσει τα κουμπιά του ασανσέρ. Εναλλακτικά, ο επιβάτης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα παραδοσιακά κουμπιά για να πάει στον προορισμό του. Έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φέρει το σήμα πιστότητας CE.
 

Πηγή: skai.gr – ΑΜΠΕ