Άσκηση ετοιμότητας στον Δήμο Πολυγύρου, για οργανωμένη εκκένωση οικισμού σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς

Άσκηση επί χάρτου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Πολυγύρου, προκειμένου να παρουσιαστεί το σχέδιο προληπτικής, οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, λόγω δασικής πυρκαγιάς εν εξελίξει στην Κοινότητα Μεταμόρφωσης με την κωδική ονομασία «ΡΟΔΙΑ 2024», παρουσία του Δημάρχου Πολυγύρου, Γιώργου Εμμανουήλ, της Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Κατερίνας Ζωγράφου, εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας και άλλων φορέων.

Το σενάριο έκανε λόγο για μία δασική πυρκαγιά, περίπου 2χλμ Β.Δ της Δημοτικής Κοινότητας Μεταμόρφωσης, η επιλογή της οποίας έγινε εξαιτίας των παιδικών κατασκηνώσεων, αλλά και λόγω της βλάστησης, που αποτελείται από πυρόπληκτα είδα δέντρων, όπως η πεύκη.

Στην άσκηση δόθηκαν αρμοδιότητες στους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου κάθε ένας να αναλάβει το ρόλο που του αντιστοιχεί, σύμφωνα με το παραπάνω σχέδιο και βάσει της συντονισμένης δράσης, να ολοκληρωθεί με επιτυχία η άσκηση.

«Είναι καλό να προλαμβάνουμε και να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο. Εύχομαι να έχουμε καλή αντιπυρική περίοδο χωρίς συμβάντα, ώστε οι πολίτες να είναι ασφαλείς και το περιβάλλον προστατευμένο», τόνισε ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Γιώργος Εμμανουήλ, ο οποίος συνεχάρη την ομάδα σχεδιασμού της άσκησης.

«Υποβάλλω τα σέβη μου, γιατί οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας του Νομού είναι ελάχιστοι και σηκώνουν στις πλάτες τους όλο τον σχεδιασμό, αλλά και τη διαχείριση, όταν έχουμε συμβάν. Δυστυχώς δεν είναι μόνο οι δασικές πυρκαγιές, αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι απαντήσαμε και πλημμυρικά φαινόμενα και έντονες χαλαζοπτώσεις και άλλου τέτοιου είδους θεομηνίες» υπερθεμάτισε η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων Πολυγύρου και Σιθωνίας, καθώς και της Τροχαίας Πολυγύρου, η Δασάρχης, ο Προϊστάμενος Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας ΠΕΧ, εκπρόσωπος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ.Θ, ο Υπολιμενάρχης Ιερισσού, οι Διοικητές ΔΙ.ΠΥ.Ν Χαλκιδικής και Π.Υ Πολυγύρου, ο  Προϊστάμενος Αυτοτελούς ΤΜ Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και εκπρόσωπος της ΛΕΦΕΔ.