Άτλαντας ύψους 1,75 μέτρων!

Ο Άτλας Klencke, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1660, είναι ένας από τους μεγαλύτερους του κόσμου. Έχει ύψος1,75 μ. και 1,9 μέτρα πλάτος όταν είναι ανοιχτός, ενώ είναι τόσο βαρύς που η Βρετανική Βιβλιοθήκη χρειάζεται έξι άτομα για να τον μεταφέρει. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο άτλαντα, αποτελούμενο από 37 χάρτες από τις ηπείρους και τα διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, που μπορούν να αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν στον τοίχο.

perierga.gr - Άτλαντας ύψους 1,75 μέτρων!

Ο Ολλανδός πρίγκηπας John Maurice του Nassau θεωρείται πως είναι ο δημιουργός του, ενώ περιέχει χαρακτικά από τους καλλιτέχνες Blaude και Honduus. Παρουσιάστηκε το 1660 από μια ομάδα Ολλανδών εμπόρων, υπό την ηγεσία του καθηγητή Johannes Klencke, στον βασιλιά Κάρολο Β’ της Αγγλίας, για να σηματοδοτήσει την αποκατάστασή του στον θρόνο.

perierga.gr - Άτλαντας ύψους 1,75 μέτρων!

Το 1828 ο βασιλιάς Γιώργος ΙΙΙ τον έδωσε στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ τη δεκαετία του 1950 ανασυνδέθηκε και αποκαταστάθηκε. Σήμερα βρίσκεται στο τμήμα Antiquarian Mapping της Βρετανικής Βιβλιοθήκης στο Λονδίνο. Μέχρι το 2012 θεωρήθηκε ως ο μεγαλύτερος άτλαντας του κόσμου, όταν ο Αυστραλός εκδότης Gordon Cheers παρουσίασε ένα νέο άτλαντα που ονομάζεται Earth Platinum, ο οποίος είναι μεγαλύτερος.

perierga.gr - Άτλαντας ύψους 1,75 μέτρων!
perierga.gr - Άτλαντας ύψους 1,75 μέτρων!

perierga.gr