Αυστρία: Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μετατροπή του σπιτιού που γεννήθηκε ο Χίτλερ σε αστυνομικό τμήμα

Τα σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία ενός αστυνομικού τμήματος, της περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης και ενός παραρτήματος της ακαδημίας ασφαλείας, όπου οι αστυνομικοί θα εκπαιδεύονται στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μετατροπή του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ το 1889, σε αστυνομικό τμήμα.

Η απόφαση για το μέλλον του κτιρίου στο Braunau am Inn, μια πόλη στα σύνορα της Αυστρίας με τη Γερμανία, ελήφθη στα τέλη του 2019. Τα σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία ενός αστυνομικού τμήματος, της περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης και ενός παραρτήματος της ακαδημίας ασφαλείας, όπου οι αστυνομικοί θα εκπαιδεύονται στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τη Δευτέρα, οι εργάτες τοποθέτησαν περίφραξη και άρχισαν να κάνουν μετρήσεις για τις εργασίες, ενώ η αστυνομία αναμένεται να πάει στις εγκαταστάσεις στις αρχές του 2026.

Πριν από το έργο της ανακαίνισης προηγήθηκε ένα πολυετές μπρος-πίσω για την ιδιοκτησία του σπιτιού. Το ζήτημα επιλύθηκε το 2017, όταν το ανώτατο δικαστήριο της Αυστρίας έκρινε ότι η κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να απαλλοτριώσει το κτίριο, αφού ο ιδιοκτήτης του αρνήθηκε να το πουλήσει. Μια πρόταση για το ενδεχόμενο κατεδάφισής του εγκαταλείφθηκε.

Το κτίριο είχε ενοικιαστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας από το 1972 για να αποφευχθεί η κατάχρησή του και υπενοικιάστηκε σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Έμεινε άδειο μετά τη μετακόμιση ενός κέντρου φροντίδας ενηλίκων με αναπηρία το 2011.

Μια αναμνηστική πέτρα με την επιγραφή «για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ελευθερία. Ποτέ ξανά φασισμός. Εκατομμύρια νεκροί μας το θυμίζουν» πρόκειται να παραμείνει στη θέση του έξω από το σπίτι.

Πηγή: ABC