Αυτά είναι τα χειρότερα junk food για την υγεία του εγκεφάλου
                Ποιο το κόστος για την υγεία μας από την κατανάλωσή τους
Επιστήμονες ερεύνησαν ποια junk food είναι τα πιο επιβλαβή για την υγεία του εγκεφάλου και κατέληξαν: τα υπερεπεξεργασμένα κρέατα – μπέικον, λουκάνικα, αλλαντικά κ.ά – και τα ζαχαρούχα ποτά.
Άτομα που κατανάλωναν μία ή περισσότερες επιπλέον μερίδες από οποιαδήποτε από αυτές τις τροφές έδειξαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γνωστικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με μορφές άνοιας όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, όπως αναφέρεται στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι ερευνητές παρακολούθησαν 4.750 κατοίκους των ΗΠΑ ηλικίας 55 ετών και άνω για να αξιολογήσουν την εξέλιξη της υγείας τους σε μια περίοδο έως και 7 ετών, αξιολογώντας τη γνωστική τους κατάσταση κάθε δύο χρόνια από το 2014 έως το 2020.
Παρόμοιες μελέτες έχουν διερευνήσει προηγουμένως τις αρνητικές επιπτώσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) γενικά, αλλά όχι ανά κατηγορίες. Το «κόστος» για την υγεία από μια διατροφή πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι πλέον γνωστό ότι προκαλεί παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, άγχος, κατάθλιψη και αύξηση της θνησιμότητας από κάθε αιτία.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε UPF έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Ωστόσο, ένα πιο συγκεκριμένο ερώτημα παρέμενε: ποιες συγκεκριμένες πρόχειρες τροφές (junk food) οδηγούσαν περισσότερο σε αυτά τα αποτελέσματα;
Η απάντηση (δυστυχώς, για πολλούς) περιλαμβάνει μερικά από τα πιο δημοφιλή «comfort foods»: τα υπερεπεξεργασμένα κρέατα και τα ποτά. Αυτό σημαίνει ότι ο λάτρης της πίτσας και των αναψυκτικών τύπου κόλα διατρέχει πολύ σοβαρό κίνδυνο.
Συνολικά, 1.363 από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν γνωστική εξασθένηση. Όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον μία επιπλέον μερίδα υπερεπεξεργασμένων ζωικών προϊόντων, όπως αλλαντικά, μπέικον και λουκάνικα, την ημέρα έδειξαν 17% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γνωστικών προβλημάτων.
Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, τα παγωμένα τσάγια και τα ζαχαρούχα ποτά φρούτων, ήταν λίγο λιγότερο επιβαρυντικά για τον εγκέφαλο, καθώς τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον μία επιπλέον μερίδα την ημέρα έδειξαν 6% αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης γνωστικών προβλημάτων.
Συνεπώς, αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς έχουν μια απλή, αλλά όχι εύκολη, οδό για να προστατεύσουν την υγεία του εγκεφάλου τους: να κάνουν διατροφικές αλλαγές για να αποφεύγουν τα υπερεπεξεργασμένα κρέατα και τα αναψυκτικά.
Πηγή: iatropedia
