Αυτές είναι οι 10 πιο όμορφες πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες στον κόσμο

Οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες είναι μερικά από τα πιο σημαντικά κτίρια στην Αμερική, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ανάμεσα στους τοίχους τους, οι νέοι και φιλόδοξοι μαθητές διευρύνουν το μυαλό τους σε ένα πλήθος θεμάτων, οπότε είναι αρκετά λογικό οι ακαδημαϊκοί φορείς να δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά για να εξασφαλίσουν ότι οι βιβλιοθήκες τους θα εμπνεύσουν τους μαθητές τους.

Χάρη στον εξαίσιο σχεδιασμό τους, πολλές βιβλιοθήκες είναι τα πιο αξιοθαύμαστα κτίρια στην πανεπιστημιούπολεις. Από ένα αναγνωστήριο του 14ου αιώνα στη Σορβόννη, σε μια υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, πάμε να δούμε τις 10 απο τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες πανεπιστημίων στον κόσμο.

Βιβλιοθήκη Fisher Fine Arts, Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία, Φιλαδέλφεια

Ολοκληρώθηκε το 1891 από τον αρχιτέκτονα Frank Furness, η βιβλιοθήκη Fisher Fine Arts του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια προστέθηκε στο Εθνικό Μητρώο των ιστορικών μνημείων το 1972 και έγινε εθνικό ιστορικό ορόσημο το 1985. Το επόμενο έτος, η βιβλιοθήκη ξεκίνησε μια ανακαίνιση διάρκειας τεσσάρων ετών, καθοδηγούμενη από μια ομάδα που περιλάμβανε τους Venturi, Scott Brown & Assoc., CLIO Group και Marianna Thomas Architects.

Βιβλιοθήκη Duke Humfrey, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Οξφόρδη, Αγγλία

Χτισμένη το 1488, η βιβλιοθήκη Duke Humfrey του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι το παλαιότερο τμήμα της βιβλιοθήκης Bodleian, μιας ομάδας πέντε κτιρίων που χρονολογούνται από την μεσαιωνική περίοδο εώς τις αρχές του 20ου αιώνα.

Βιβλιοθήκη Suzzallo, Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Σιάτλ

Σχεδιασμένη από τους αρχιτέκτονες του Σιάτλ, Carl F. Gould Sr. και Charles H. Bebb, η βιβλιοθήκη Suzzallo του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον σε γκόθικ στιλ, άνοιξε το 1926.

Βιβλιοθήκη Peabody, Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Βαλτιμόρη

Η βιβλιοθήκη Peabody, η οποία λειτούργησε το 1878, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Edmund G. Lind από τη Βαλτιμόρη, σε συνεργασία με τον πρώτο κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Hopkins, Nathaniel H. Morison. Πάνω από το κεντρικό αίθριο ανυψώνονται πέντε όροφοι με μαντεμένια μπαλκόνια, δημιουργώντας ένα δραματικό αποτέλεσμα.

Βιβλιοθήκη του Queen’s College, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Οξφόρδη, Αγγλία

Ο αρχιτέκτονας της βιβλιοθήκης Queen’s College στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που χτίστηκε μεταξύ 1692 και 1695, είναι άγνωστος, αλλά έρευνες δείχνουν ότι τα εύσημα πρέπει να πάρει ο Henry Aldrich, ο οποίος σχεδίασε και άλλα κτίρια στην Οξφόρδη, ή ο Timothy Halton, ο κοσμήτορας του Queen’s College την περίοδο που κατασκευάστηκε η βιβλιοθήκη.

Βιβλιοθήκη Joe and Rika Mansueto, Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Σικάγο

Ο σχεδιασμός του γυάλινου θόλου της βιβλιοθήκης Joe and Rika Mansueto έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία (όπως το βραβείο GE Edison Award of Merit) από την ολοκλήρωση του κτιρίου το 2011.

Βιβλιοθήκη Linderman, Πανεπιστήμιο Lehigh, Βηθλεέμ, Πενσυλβανία

Η βιβλιοθήκη Linderman, η οποία λειτούργησε το 1878, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα της Φιλαδέλφειας Addison Hutton, ο οποίος μοντελοποίησε την ενετική αρχιτεκτονική μετά το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Βιβλιοθήκη Uris, Πανεπιστήμιο Cornell, Ιθάκη, Νέα Υόρκη

Σχεδιασμένη από τον πρώτο φοιτητή αρχιτεκτονικής του Cornell, William Henry Miller, του οποίου το πορτρέτο κρέμεται στο βόρειο τοίχο του λόμπι, η βιβλιοθήκη Uris άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της τον Οκτώβριο του 1861.

Memorial Library του William Andrews Clark, UCLA, Λος Άντζελες

Κατασκευασμένη μεταξύ του 1924 έως 1926 από τον αρχιτέκτονα Robert D. Farquhar, η William Andrews Clark Memorial Library χρηματοδοτήθηκε από τον φιλάνθρωπο William Andrews Clark Jr. (ο οποίος ίδρυσε επίσης τη Φιλαρμονική του Λος Άντζελες) για να στεγάσει την αυξανόμενη συλλογή του από σπάνια βιβλία.

Αναγνωστήριο Saint-Jacques, Βιβλιοθήκη της Σορβόννης, Πανεπιστήμιο Παρισίου-Σορβόννης, Παρίσι

Λειτούργησε το 1328, το αναγνωστικό κέντρο Saint-Jacques στη βιβλιοθήκη της Σορβόννης στο Παρίσι, αναστηλώθηκε μεταξύ του 1885 και 1901 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Henri Paul Nénot.

www.newsit.gr