Αυτές οι 10 ευρωπαϊκές πόλεις σας πληρώνουν ως 50.000 ευρώ για να μετακομίσετε εκεί

Πόλεις που πληρώνουν για να μετακομίσετε σε αυτές

Ορισμένες πόλεις στην Ευρώπη ανησυχούν τόσο πολύ για τον συρρικνούμενο πληθυσμό τους που προσφέρουν επιδοτήσεις αγορών, φθηνά ενοίκια και πληρωμές σε μετρητά για να μετακομίσουν εκεί νέοι άνθρωποι και να αποκτήσουν μωρά, ως ενθάρρυνση για μετεγκατάσταση.

Η πρωτοβουλία δεν είναι καινούργια και οι πόλεις που έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή τη χρηματοδότηση και άλλα κίνητρα για προγράμματα μετεγκατάστασης έχουν τραβήξει τόσο μεγάλη προσοχή από τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης που νέοι προορισμοί από την Ελβετία προς την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία αυξάνουν τις προσφορές -σε ορισμένες περιπτώσεις σε 50.000 € (55.191 $) ανά οικογένεια- για να προσελκύσουν κατοίκους, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Forbes.

 «Δεν θα βρείτε προγράμματα όπως αυτό σε μεγάλα σημεία διακοπών στην παραλία ή σε μεγάλες πόλεις, ωστόσο», εξηγεί η ThinkSpain. «Η ιδέα των οικονομικών κινήτρων για τους ανθρώπους να μετακινηθούν στους δήμους είναι να αποτραπεί η μείωση του πληθυσμού τους και να δικαιολογηθεί η διατήρηση ή η απόκτηση εγκαταστάσεων που διαφορετικά μπορεί να θεωρηθούν μη οικονομικά αποδοτικές».

Οι προσφορές συνοδεύονται από κάποιους όρους… Πολλοί, για παράδειγμα, προτιμούν οικογένειες με παιδιά ή άτομα που σχεδιάζουν να κάνουν παιδιά μόλις εγκατασταθούν. Απαιτούν επίσης εγγύηση ότι σκοπεύουν να ζήσουν εκεί μακροπρόθεσμα.

 «Θέλετε να πληρωθείτε για να μετακομίσετε στην Ιταλία ή την Ισπανία;» ρωτά το Euronews σε ένα άρθρο που απαριθμεί έξι από τις πόλεις «που χρειάζονται νέους κατοίκους».

 «Πολλές ευρωπαϊκές αγροτικές περιοχές αντιμετωπίζουν γήρανση του πληθυσμού, καθώς οι νέοι μετακινούνται στις πόλεις ή επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά. Για να καταπολεμηθεί αυτό, ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις ενθαρρύνουν τους αλλοδαπούς να κατοικήσουν εκεί».

Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει μερικές από τις πιο πρόσφατες προσφορές.

Albinen, Ελβετία

Το Albinen στις Ελβετικές Άλπεις, με λιγότερους από 250 κατοίκους, προσφέρεται να πληρώσει σε οικογένειες περισσότερα από 50.000 ευρώ για να μετακομίσουν εκεί.

 «Σκαρφαλωμένο στην πλαγιά ενός βουνού στο καντόνι του Βαλέ, το γραφικό χωριό απέχει λίγο περισσότερο από μία ώρα οδικώς από το celeb χιονοδρομικό κέντρο Verbier», εξηγεί το Euronews.

Ο δήμος προσφέρει 25.000 ελβετικά φράγκα (25.300 ευρώ) σε ενήλικες κάτω των 45 ετών για να μετακινηθούν εκεί και 10.000 ελβετικά φράγκα (10.120 ευρώ) ανά παιδί. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό πρώτα σε Ελβετούς πολίτες ή δικαιούχους αλλοδαπούς που έχουν ζήσει στην Ελβετία αρκετό καιρό για να αποκτήσουν «άδεια Γ» διαμονής.

Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να ζουν σε σπίτι αξίας τουλάχιστον 200.000 ελβετικών φράγκων (202.310 €) και πρέπει να δεσμευθούν ότι θα ζήσουν στο Albinen για 10 χρόνια.

Ponga, Ισπανία

Η πόλη Πόνγκα στην περιοχή Αστούρια της βόρειας Ισπανίας προσφέρει έως και 3.000 ευρώ σε οικογένειες με παιδιά και έως 2.000 ευρώ για άγαμους ή ζευγάρια χωρίς παιδιά. Οι οικογένειες που θα προστεθούν στον πληθυσμό θα λάβουν επιπλέον 3.500 ευρώ για κάθε μωρό που γεννιέται στο χωριό.

Στην καρδιά των βουνών της Κανταβρίας, η Πόνγκα είναι ένας δήμος 600 ατόμων, με καταφύγιο βιόσφαιρας που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO πολύ δημοφιλής στους πεζοπόρους και απέχει μόλις μία ώρα οδικώς από την ακτή.

Με τα σμαραγδένια βουνά του, το χωριό είναι γνωστό ότι γνώρισε το πέρασμα του κελτικού πολιτισμού. Είναι επίσης γνωστό για τα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα του, όπως το παραδοσιακό τυρί, το μέλι και τα αλλαντικά. Για να επωφεληθούν από την προσφορά, οι άνθρωποι πρέπει να συμφωνήσουν να ζήσουν εκεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

 «Η αξιολάτρευτη μικρή πόλη Ponga στα βόρεια βουνά της Ισπανίας ελπίζει ότι οι νέοι πολίτες θα τονώσουν την τοπική οικονομία απολαμβάνοντας τις 2.000 ώρες ηλιοφάνειας όλο το χρόνο», γράφει το Time Out.

 «Η Πόνγκα φιλοξενεί ένα σημαντικό φυσικό καταφύγιο, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση σε όμορφα μονοπάτια πεζοπορίας, εντυπωσιακά σημεία παρατήρησης πουλιών και συναρπαστικά αθλήματα περιπέτειας. Το κοντινό Costa Verde προσφέρει ημέρες στην παραλία, ενώ οι ντόπιοι μπορούν να απολαύσουν έναν πιο έντονο ρυθμό ζωής στην πολυσύχναστη Gijon, την πιο κοντινή πόλη».

Rubia, Ισπανία

Το χωριό Rubiá με 1.400 κατοίκους στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας, 2 1/2 ώρες οδικώς ανατολικά του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, θα πληρώνει νέους κατοίκους -κατά προτίμηση οικογένειες- έως και 150 ευρώ το μήνα για να ζήσουν εκεί.

Το πρόγραμμα ελπίζει να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών στα τοπικά σχολεία.

 «Αν και δεν είναι ένας διάσημος προορισμός για τους ξένους, η Rubiá προσφέρει εκπληκτικά φυσικά τοπία και έναν ήρεμο τρόπο ζωής. Η Rubiá συνδέεται καλά με την περιοχή της Γαλικίας, καθώς και ένα αεροδρόμιο στο Santiago de Compostela με πτήσεις προς την πόλη του Πόρτο, στην Πορτογαλία», γράφει το Digital Émigré.

Το Expatriate Group προσθέτει δύο μικρά χωριά που προσφέρουν άδεια ακίνητα με πολύ χαμηλό ενοίκιο:

Το Xesta, ένα μικρό χωριό με λιγότερους από 100 κατοίκους στη βορειοδυτική Ισπανία, «έχει περίπου 125 κενές ιδιοκτησίες που θέλει να καλύψει, και προσφέρει στους νεοφερμένους την ευκαιρία να πληρώσουν μόνο 100 ευρώ σε ενοίκιο».

Το χωριό Griegos στην ανατολική Ισπανία, με 130 κατοίκους, «προσφέρει θέσεις εργασίας και δωρεάν ενοίκιο τριών μηνών σε νεοφερμένους. Μετά από αυτό, το ενοίκιο θα είναι μόνο 225 ευρώ το μήνα και οι κάτοικοι θα λαμβάνουν 50 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί ηλικίας μεταξύ 4 και 18 ετών».

Ψάχνοντας για ψηφιακούς νομάδες

Μετά την πανδημία του Covid-19, οι ψηφιακοί νομάδες έχουν γίνει κορυφαίος τουριστικός στόχος.

 «Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς τουρίστες, οι εργαζόμενοι από μακριά τείνουν να μένουν σε μια περιοχή για αρκετές εβδομάδες ή μήνες, διοχετεύοντας χρήματα σε τοπικά σπίτια, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, γυμναστήρια, πλυντήρια και σαλόνια», γράφει το Traveling Lifestyle.

Για να τους προσελκύσουν, μικρές πόλεις και χωριά σε όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει ειδικά προγράμματα, πληρωμές σε μετρητά και άλλα κίνητρα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, «τα ισπανικά χωριά θα πληρώσουν ψηφιακούς νομάδες έως και 3.500 δολάρια για να μετεγκατασταθούν: το National Network of Welcoming Villages, το οποίο έχει περίπου 30 μέλη, προσπαθεί να προσελκύσει ξένους απομακρυσμένους εργαζόμενους στην Ισπανία, παρέχοντας χώρους συνεργασίας, υψηλής ταχύτητας Διαδίκτυο και χρήματα για έξοδα μετακίνησης».

Benarraba

Τα χωριά που συμμετέχουν είναι «μικροσκοπικά, φθηνά και γεμάτα γοητεία». Το άρθρο αναφέρει ότι το κόστος ζωής σε αυτά τα μέρη θα μπορούσε να κυμαίνεται από 175 δολάρια την εβδομάδα μέχρι 475, και αναφέρει:

Η Benarraba, μια πόλη με λιγότερους από 500 κατοίκους στη Μάλαγα, στη βόρεια περιοχή της Ανδαλουσίας, και το Tolox, ένα γραφικό χωριό επίσης στη Μάλαγα, με πληθυσμό μόλις 2.250 κατοίκων, που βρίσκεται στα βουνά Sierra de las Nieves.

Η πόλη Oliete στην περιοχή της Αραγονίας, με 343 κατοίκους και «μια ζωντανή πολιτιστική και γαστρονομική σκηνή»

Το χωριό Kuartango στο φυσικό πάρκο Gorbeia της Χώρας των Βάσκων, με πληθυσμό 430 κατοίκους.

Tejada, στα ορεινά Κανάρια Νησιά, μια μικρή πόλη «μόλις μία ώρα οδικώς από την παραλία».

Το San Vicente de La Sonsierra, στην περιοχή La Rioja, με 1.030 κατοίκους.

Μερικές ιταλικές προσφορές

Η νοτιοδυτική, ηλιόλουστη περιοχή της Ιταλικής Καλαβρίας προσφέρει έως και 28.000 ευρώ σε άτομα που επιθυμούν να εγκατασταθούν σε ένα χωριό με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, αναφέρει το Euronews.

 «Η πρωτοβουλία ελπίζει να καταπολεμήσει την ερήμωση και όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση πρέπει να είναι 40 ετών και κάτω και να μετακομίσουν στην περιοχή εντός 90 ημερών από την αποδοχή της αίτησής τους. Πρέπει επίσης να ξεκινήσουν μια επιχείρηση ή να βρουν δουλειά».

Presicce-Acquarica, Ιταλία

Η Presicce-Acquarica στην επαρχία του Λέτσε, στη νότια ιταλική περιοχή της Απουλίας, θα πληρώσει στους νέους κατοίκους έως και 30.000 ευρώ για να μετεγκατασταθούν εκεί και επιπλέον 1.000 ευρώ για κάθε μωρό που γεννιέται εκεί.

Ο δήμος, που αποτελείται από δύο πόλεις -την Presicce και την Acquarica del Capo-, περιβάλλεται από ύπαιθρο και ελαιώνες.

Τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αγορά και την ανακαίνιση ενός ακατοίκητου κτιρίου στην περιοχή, προ του 1991 -υπάρχουν πολλά-, και άτομα ή οικογένειες πρέπει να μεταφέρουν την επίσημη κατοικία τους στην πόλη.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες του προγράμματος, σύμφωνα με το Euronews, οριστικοποιούνται και οι αιτήσεις θα ανοίξουν στον ιστότοπο του τοπικού δημαρχείου αργότερα φέτος.

Σαρδηνία, Ιταλία

Το νησί της Σαρδηνίας προσφέρει 15.000 ευρώ σε άτομα που είναι έτοιμα να εγκατασταθούν εκεί, σε μια προσπάθεια να διορθωθεί η τάση μείωσης του πληθυσμού της υπαίθρου.

Γνωστό για τις αμμώδεις παραλίες, τους γαλάζιους ουρανούς και τα τιρκουάζ νερά του, το μεσογειακό είδωλο θέλει να καταπολεμήσει την έξοδο και η κυβέρνηση έχει διαθέσει 45.000.000 ευρώ για το σχέδιο μετεγκατάστασης, αρκετά για να καλύψει 3.000 επιχορηγήσεις.

Για να είναι επιλέξιμοι για την επιχορήγηση, οι άνθρωποι πρέπει να μετακομίσουν σε δήμο της Σαρδηνίας με πληθυσμό λιγότερο από 3.000 άτομα και τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ή την ανακαίνιση ενός σπιτιού.

Οι παραλήπτες πρέπει να ζουν εκεί με πλήρη απασχόληση και να εγγραφούν για μόνιμη διαμονή στη Σαρδηνία εντός 18 μηνών από την άφιξη.

Candela, Ιταλία

Η Candela, μια μικρή πόλη στην περιοχή της Απουλίας, της νοτιοανατολικής Ιταλίας, με περίπου 2.700 άτομα, εμφανίζεται στη λίστα με τις «χώρες που θα σας πληρώσουν για να ζήσετε εκεί», η οποία δημοσιεύθηκε από το Expatriate Group:

 «Είναι μια από τις πιο ασφαλείς πόλεις της Ιταλίας και έχει υπέροχη κλασική ιταλική αρχιτεκτονική. Η Candela προσφέρει στους άγαμους 800 €, στα ζευγάρια 1.300 € και στις οικογένειες 2.000 € για να μετακομίσουν στο χωριό. Για να είναι επιλέξιμοι, οι νεοεισερχόμενοι θα πρέπει να νοικιάσουν ένα ακίνητο στην Candela, όπου θα σκοπεύουν να ζήσουν με πλήρες ωράριο, και επίσης να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας από την οποία θα κερδίζουν τουλάχιστον 7.500 ευρώ ετησίως».

Τα οικονομικά κίνητρα της Ελλάδας

 «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση, καθώς ο πληθυσμός της μειώνεται και γερνάει», γράφει η Digital Émigré. «Το ποσοστό γεννήσεων είναι χαμηλό και πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα. Αυτό ασκεί μεγάλη πίεση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας και καθιστά δυσκολότερο για την Ελλάδα να αναπτυχθεί οικονομικά και να βρει αρκετούς ειδικευμένους εργάτες».

Ένα νησί στην Ελλάδα προσφέρει κίνητρα για να ενθαρρύνει τους νεοφερμένους και να καταπολεμήσει την τάση:

Τα Αντικύθηρα

Σε αυτό το νησί, τα Αντικύθηρα, νότια της ηπειρωτικής Ελλάδας και βορειοδυτικά της Κρήτης, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει εισαγάγει ένα σχέδιο πληρωμής των οικογενειών για να μετακομίσουν εκεί. «Οι νέοι κάτοικοι θα λάβουν ένα σπίτι και ένα κομμάτι γης και θα αμείβονται με 500 ευρώ κάθε μήνα για τα τρία πρώτα χρόνια που μένουν εκεί», γράφει το Expatriate Group. «Το νησί υπόσχεται μια ήρεμη, αγροτική ζωή, με πανέμορφες παραλίες και αυτό το υπέροχο ελληνικό κλίμα».

Με πληροφορίες από iefimerida.gr