Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για να κοιμάστε καλά το βράδυ

Το κλειδί μπορεί να είναι η ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Αν θέλετε να κοιμάστε άνετα το βράδυ, προσέξτε σε ποια θερμοκρασία βάζετε τον θερμοστάτη. Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποκαλύπτει πως ακόμα και λίγοι βαθμοί διαφορά στη θερμοκρασία που έχει το δωμάτιο, επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.

Σε γενικές γραμμές, οι θερμοκρασίες από 15,5 έως 19,5 βαθμούς Κελσίου θεωρούνται ιδανικές για καλό ύπνο για τους περισσότερους ενήλικες. Για τα βρέφη είναι λίγο υψηλότερες (18,3-21 βαθμούς Κελσίου), σύμφωνα με ειδικούς από το Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Ωστόσο το αν αυτό το εύρος είναι ιδανικό για όλες τις επιμέρους ηλικιακές ομάδες παραμένει εν πολλοίς άγνωστο. Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες θέλησαν να το εξειδικεύσουν περαιτέρω. Έτσι, επιστράτευσαν 50 εθελοντές, ηλικίας 65 ετών και πάνω, τους οποίους παρακολουθούσαν επί 12 μήνες.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δεν ήταν τυχαία. «Διαλέξαμε μεγαλύτερης ηλικίας εθελοντές διότι τυπικά αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα ύπνου απ’ ό,τι οι νεώτεροι πληθυσμοί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Amir Baniassadi, ερευνητής στο Ινστιτούτο Γήρανσης Marcus του Χάρβαρντ.

 «Η φυσιολογία του οργανισμού τους είναι πιο ευαίσθητη στις μεταβολές της θερμοκρασίας. Υποφέρουν επίσης περισσότερο όταν κάνει πολλή ζέστη», πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη

Οι ερευνητές τοποθέτησαν αισθητήρες στο δωμάτιο κάθε εθελοντή για να καταγράφουν με ακρίβεια την διακύμανση της θερμοκρασίας. Ζήτησαν επίσης από τους συμμετέχοντες να φορούν ειδικές συσκευές, που κατέγραφαν τον ύπνο τους.

Τα ευρήματά τους θα δημοσιευθούν σε επερχόμενο τεύχος της επιστημονικής επιθεωρήσεως Science of the Total Environment.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν η θερμοκρασία στο δωμάτιο υπερέβαινε τους 25 βαθμούς Κελσίου, ο ύπνος των εθελοντών γινόταν ανήσυχος. Το ίδιο και όταν μειωνόταν κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Υπήρχε επίσης αισθητή μείωση κατά 5-10% στην αποδοτικότητα του ύπνου, όταν η θερμοκρασία στο δωμάτιο αυξανόταν από τους 25 στους 30 βαθμούς.

Στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες έκαναν τον πιο ήσυχο και ξεκούραστο ύπνο όταν η θερμοκρασία στο δωμάτιό τους κυμαινόταν από 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Οι επιστήμονες λένε πως όταν κάνει πολλή ζέστη στη διάρκεια του ύπνου, διαταράσσονται οι μηχανισμοί δροσίσματος του σώματος και δυσκολεύει ο ύπνος. Αντίστοιχα, όταν το δωμάτιο είναι παγωμένο, καταπονείται το καρδιαγγειακό σύστημα καθώς προσπαθεί να ζεστάνει το σώμα. Οι θερμοκρασίες κάτω από 15,5 βαθμούς Κελσίου είναι πολύ χαμηλές.

Πηγή: iatropedia.gr