Χαλκιδική: Ακυρώσεις σε κρατήσεις από τη Σερβία

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Πλήγμα για τον τουρισμό της Β. Ελλάδας επιφέρει η απόφαση απαγόρευσης πρόσβασης Σέρβων πολιτών στην Ελλάδα έως τις 15 Ιουλίου, από όλα τα σημεία εισόδου.

Ήδη υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων σε Χαλκιδική αλλά και Θεσσαλονίκη.

Οι Σέρβοι τουρίστες είναι η δεύτερη σε επισκεψιμότητα εθνικότητα που προτιμά την περιοχή (με πρώτη τη Ρουμανία και τρίτη τη Βουλγαρία) με περίπου 1 εκατομμύριο αφίξεις σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019. Οι Σέρβοι κινούνται κατά βάση στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά τα τελευταία χρόνια και στη Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα. Φέτος βέβαια το νούμερο αυτό θα είναι σίγουρα μειωμένο, όπως εκτιμούν οι παράγοντες του τουρισμού.

Είναι μια σεζόν «πολεμική» όπως δήλωσε στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος. Όπως λέει τα δύσκολα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως προέκυπτε από την Σερβία, οδήγησαν δυστυχώς στο κλείσιμο αυτής της αγοράς για εμάς. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα χάνονται κάποιες κρατήσεις του επόμενου διαστήματος, όπως σημειώνει ενώ τονίζει ότι το πλήγμα είναι μεγαλύτερο γιατί υπάρχει μεγάλη διασπορά Σέρβων τουριστών σε μικρές κατηγορίες καταλυμάτων. «Υπήρχαν κρατήσεις – όχι πάρα πολλές- οι οποίες ακυρώνονται κυρίως σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και σε μικρών κατηγοριών ξενοδοχεία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 «Όταν υπάρχουν αυτά τα προβλήματα επιχειρείν δεν μπορεί να γίνει εύκολα με ένα βήμα μπρος, δυο βήματα πίσω», τόνισε.

Αυτήν την στιγμή η Χαλκιδική προσβλέπει στους τουρίστες από τα Βαλκάνια και τη Γερμανία. «Όμως επειδή είμαστε σε «πόλεμο» δεν ξέρεις πως μπορεί αυτό να εξελιχθεί.

Ο «πόλεμος αυτός θα έχει απώλειες και ήδη αυτήν τη στιγμή φαίνεται», όπως λέει ο κ. Τάσιος. Αναφέρει ότι στη Χαλκιδική από τα 540 ξενοδοχεία έχουν ανοίξει τα 330, ενώ δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα ούτε για τις πληρότητες «όταν γίνεται ένα βήμα μπρος και δυο πίσω».

«Χάνεται ο Ιούλιος»

Για τη χερσαία χώρα ο Ιούλιος έχει μια μέση πληρότητα περίπου στο 25% με 30% σε κάποιες περιπτώσεις (τα νούμερα αυτά περίπου αφορούν και τη Χαλκιδική), για τα νησιά οι πληρότητες κυμαίνονται στο 10-15% και στις πόλεις περίπου στο 10%. «Άρα φαίνεται ότι ο Ιούλιος χάνεται και προς το τέλος Ιουλίου με Αύγουστο φαίνεται ότι θα μπορέσει να γίνει ίσως κάτι καλύτερο, αναμένοντας και τις αεροπορικές αφίξεις», τονίζει. Πάντως, με αφορμή την ανακοίνωση ότι από 15 Ιουλίου θα επιτρέπονται οι απευθείας πτήσεις από Μ. Βρετανία, ο κ. Τάσιος επισημαίνει ότι όταν ανοίγει μια χώρα δε σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα θα γίνει χαμός από τουρίστες, καθώς απαιτείται μια προετοιμασία 15 ημερών τουλάχιστον για τα τουριστικά γραφεία ενώ πάντα υπάρχει και ο φόβος στους πελάτες ότι μπορεί κάτι να συμβεί.

Όσο για τις κρατήσεις για το επόμενο διάστημα, ο κ. Τάσιος λέει ότι κανείς δε γνωρίζει. «Όταν τις αποφάσεις τις παίρνουν οι επιδημιολόγοι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στις διάφορες χώρες, δεν μπορεί να κάνει κανείς κάποια εκτίμηση. Γίνεται προσπάθεια με τους Σέρβους να μπορέσουμε από 16 Ιουλίου να ξαναέρθουν, σίγουρα όμως υπάρχει μεγάλος προβληματισμός. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πανελλαδικά έχουν ανοίξει μόνο τα μισά ξενοδοχεία, όπως λέει.

Ο κ. Τάσιος χαρακτήρισε θετικά τα εμπροσθοβαρή μέτρα του τρίτου πακέτου στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να συνεχιστούν για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν έστω και με τις δυσκολίες που δημιουργούν τα μέτρα «μπρος-πίσω».

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά και στην κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020. Είναι μέτρα που δεν σώζουν τις επιχειρήσεις αλλά μπορούν να δώσουν μια ανάσα για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τάσιος.