Χαλκιδική: Δράση μαθητών για τον καθαρισμό του Υγροβιότοπου Ν. Φώκαιας

Σε συνεργασία του Δήμου Κασσάνδρας με τον Κυνηγετικό Σύλλογο

– Συμμετείχαν μαθητές των Λυκείων Κασσάνδρειας και Πευκοχωρίου

Με απόλυτη επιτυχία στέφτηκε η δράση καθαρισμού του υγροβιότοπου Ν. Φώκαιας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Μαθητές από τα Λύκεια Πευκοχωρίου και Κασσάνδρειας συμμετείχαν στην πρωτοβουλία που έλαβε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κασσάνδρας σε συνεργασία με τον Δήμο και το Δασαρχείο.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ζώνες, στην παράκτια περιοχή του Υγροβιότοπου, και με τον εξοπλισμό που τους παρείχε το δασαρχείο, κατάφεραν να μαζέψουν κάθε λογής πεταμένα σκουπίδια.

Από την πλευρά του Δασαρχείου δόθηκαν συγχαρητήρια για την προθυμία του Δήμου Κασσάνδρας να είναι αρωγός σε ανάλογες δράσεις και τονίστηκε η σημασία της επαφής των παιδιών με τη φύση, η γνώση της χλωρίδας και πανίδας του τόπου και η απόκτηση προσωπικής εμπειρίας στο περιβάλλον.

Η Δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά τόνισε: «Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπω τους μαθητές Λυκείου Κασσάνδρας και Πευκοχωρίου να καθαρίζουν με αγάπη τον τόπο τους και να μαθαίνουν τις ομορφιές του. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο σκοπός της δράσης που διοργανώσαμε μαζί με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κασσάνδρας στον υγροβιότοπο της Σάνη: να γνωρίσουν οι μαθητές τη χλωρίδα και την πανίδα αυτού του σπουδαίου οικοσυστήματος, το οποίο προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000, και να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση. Η προστασία του περιβάλλοντος καθορίζει το μέλλον του Δήμου μας. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς, συνεχίζουμε με περισσότερες δράσεις».

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο υγροβιότοπος της Ν. Φώκαιας φιλοξενεί πάπιες, αποδημητικά πουλιά και φλαμίνγκο. Σε ένα μεγάλο μέρος του απαγορεύεται το κυνήγι, γεγονός που συνέβαλε στο να αναβαθμιστεί η πανίδα της περιοχής. Το δάσος του Μεσονησίου με το οποίο συνορεύει, παρουσιάζει επίσης μοναδική χλωρίδα, ενώ όλη η έκταση είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura.