Χαλκιδική: «Έβαλαν» πωλητήρια σε ξενοδοχεία

Σε κατάσταση αναμονής και «σοκ» βρίσκεται ο ξενοδοχειακός τομέας της Χαλκιδικής, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε λουκέτα μέχρι νεωτέρας, αλλά και μία άγνωστη κατάσταση το ερχόμενο καλοκαίρι.

Εξαιτίας του «θολού τοπίου» που υπάρχει στον τουρισμό παγκοσμίως, μονάδες μικρής κυρίως δυναμικότητας βάζουν πωλητήρια σε μεσιτικές ιστοσελίδες, εν αναμονή νέου ιδιοκτήτη, καθώς τα κόστη μίας χαμένης χρονιάς μπορεί να αποδειχτούν δυσβάσταχτα για πολλούς. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αυτά τα πωλητήρια προέρχονται από «μη επαγγελματίες» του κλάδου των ξενοδόχων.

Ενδεικτικά πωλητήρια σε γνωστό μεσιτικό ιστότοπο αναφέρουν τα εξής:

Στη Νικήτη της Σιθωνίας ξενοδοχείο του 1990 που αποτελείται από 11 δωμάτια, πισίνα, παιδική χαρά και πάρκινγκ πωλείται προς 2.000.000 ευρώ με τιμή ανά τ.μ. τα 3.077 ευρώ.

Στη Βουρβουρού της Σιθωνίας ξενοδοχείο του 2009 που αποτελείται από 2 πολυτελής κατοικίες πωλείται με 600.000 ευρώ με τιμή ανά τ.μ. τα 1.579 ευρώ.

Στο Πολύχρονο ξενοδοχείο του 1989 που αποτελείται από 40 δωμάτια, ένα διαμέρισμα 85 τμ, 2 τετράκλινα δωμάτια, 25 τρίκλινα δωμάτια και 13 δίκλινα δωμάτια πωλείται προς 2.100.000 ευρώ με τιμή ανά τ.μ. τα 1.638 ευρώ.

Αντίστοιχα πωλητήρια υπάρχουν και για νεόδμητα ξενοδοχεία όπως συγκεκριμένη μονάδα στη Σιθωνία, με 11 Δωμάτια πολυτελούς κατασκευής και πισίνα, η οποία πωλείται έναντι 950.000 ευρώ, με τιμή ανά τ.μ. 3.006 ευρώ.

Ποια μπορεί να μείνουν κλειστά ολόκληρο το καλοκαίρι

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι πρωτόγνωρο και σε επίπεδο ανοίγματος ξενοδοχείων, καθώς πολλά μπορεί να επιλέξουν να μην ανοίξουν, ενώ άγνωστο παραμένει πως θα πρέπει να λειτουργήσουν όσα ανοίξουν πύλες μετά τον Ιούλιο.

Πληροφορίες του TyposThes αναφέρουν πως μεγάλα ξενοδοχεία βρίσκονται κοντά σε οριστική απόφαση να μην ανοίξουν καθόλου φέτος, ολόκληρο το καλοκαίρι. Μία τέτοια απόφαση θα προκαλέσει ντόμινο σε απώλεια θέσεων εργασίας και προμηθευτές.