Χαλκιδική: Restart για το λιμάνι της Ουρανούπολης μετά από 15 χρόνια εγκατάλειψης

Σε νέες ράγες μπαίνει η αναβάθμιση του λιμανιού της Ουρανούπολης της Χαλκιδικής, ένα έργο που λιμνάζει εδώ και 15 χρόνια.

Παρότι αποτελεί τη μοναδική πύλη εισόδου στο Άγιον Όρος κι ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο διακίνησης επιβατών λιμάνια στην Βόρεια Ελλάδα, ο λιμένας της Ουρανούπολης παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης εδώ και μιάμιση δεκαετία. Η αναβάθμιση των υποδομών είχε αποφασιστεί από την τότε νομαρχία Χαλκιδικής με την αρχική σύμβαση του έργου να υπογράφεται τον Μάρτιο του 2010. Το έργο δεν προχώρησε εξαιτίας αστοχιών στις εργολαβίες και χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2018 για να γίνει συμπληρωματικός διαγωνισμός και να υπογραφεί νέα σύμβαση τον Απρίλιο του 2019, όμως, στο μεταξύ, είχε λήξει η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Η χαριστική βολή ήταν η διάλυση της σύμβασης του έργου «Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στον Λιμένα Ουρανούπολης», η οποία ελήφθη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 29 Δεκεμβρίου 2021, επειδή, όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό της απόφασης, «έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα συνέχισης της σύμβασης κι η σύμβαση έχει καταστεί ανενεργός». Το αποτέλεσμα είναι το σημαντικό αυτό λιμάνι της Χαλκιδικής να βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, με τα εργοτάξια να βρίσκονται παρατημένα στο χώρο της χερσαίας ζώνης του.

Συνολική αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών του δήμου

Σε αντίθεση με τα εμπόδια που προέκυψαν στην Ουρανούπολη, κανονικά εξελίσσονται οι διαδικασίες για την κατασκευή νέου τουριστικού λιμένα στην Αμμουλιανή, έργο που εντάχθηκε για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικό ποσό ύψους 2 εκ. ευρώ. Παράλληλα, ο δήμος δημοπράτησε μελέτη για τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών του υποδομών.

 «Προχωράνε οι αδειοδοτήσεις και μόλις έχουμε τις οριστικές εγκρίσεις θα γίνουν ΦΕΚ και θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να δημοπρατήσουμε ένα πολύ σημαντικό έργο για το διαμάντι του δήμου Αριστοτέλη, το μοναδικό κατοικημένο νησί της Κεντρικής Μακεδονίας, την Αμμουλιανή, που θα μπορεί να υποδέχεται τουριστικά σκάφη, να έχει τη δική της μαρίνα και ταυτόχρονα να έχει φτιάξει καλύτερο και τον επιβατικό της λιμένα. Ταυτόχρονα, πριν από λίγες μέρες δημοπρατήσαμε και προχωρά η ανάθεση ενός πολύ μεγάλου έργου ύψους 600.000 ευρώ, που θα μελετήσει την ολοκλήρωση και τον εκσυγχρονισμό όλων των λιμανιών του δήμου μας, στην Αμμουλιανή, στην Ιερισσό, στα Νέα Ρόδα, στην Ολυμπιάδα, στα Πυργαδίκια και στην Τρυπητή. Στο τέλος αυτής της διαδρομής θα έχουμε φτιάξει ώριμους φακέλους, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κονδύλια για καλύτερα, καινούργια, πιο σύγχρονα λιμάνια που βοηθούν και τους αλιείς μας και τον τουρισμό μας και το επιβατικό κοινό που ταξιδεύει για το Άγιον Όρος», ανέφερε ο κ. Βαλιάνος, τονίζοντας ότι η τουριστική προβολή πρέπει να συνοδεύεται με ανάπτυξη των υποδομών που υποστηρίζουν την επισκεψιμότητα στην περιοχή.

Πηγή: voria.gr