«Χαράτσι» €100 για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση

Οι εργαζόμενοι θα επωμιστούν το κόστος για να κάνουν self test και rapid test

Ένα μηνιαίο κόστος 100 ευρώ επιπλέον θα κληθούν να επωμιστούν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι της εστίασης και του τουρισμού καθώς θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά ένα self test και ένα rapid test την εβδομάδα ε ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δεδομένου πως το κόστος ενός απλού self test ανέρχεται στα 5 ευρώ και ενός rapid test στα 20 ευρώ ο κάθε ανεμβολίαστος υπάλληλος θα πρέπει να πληρώνει σε μηνιαία βάση 100 ευρώ για τους διαγνωστικούς ελέγχους.

 «Θα βρεθούμε στη δύσκολη θέση να έρθουμε αντιμέτωποι με τους εργαζόμενους που δεν είναι εμβολιασμένοι. Δεν θα μπορέσουν να πληρώνουν χρήματα από την τσέπη τους για να κάνουν τα αυτοδιαγωνιστικά τεστ κατά του κορωνοϊού. Και έτσι πολύ φοβάμαι πως θα φύγουν αρκετοί εργαζόμενοι από τον κλάδο της εστίασης», ανέφερε στο «TyposThes» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων και Ψητοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης. Συμπλήρωσε πως «το κράτος θα πρέπει να καλύψει αυτό το κόστος, όπως το έκανε μέχρι πρόσφατα» και ότι «τα τεστ θα πρέπει να γίνονται δωρεάν και από τα διαγωνιστικά κέντρα, δημόσια και ιδιωτικά». Εξάλλου πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν την πολυτέλεια να μπορούν να στηθούν επί ώρες στα σημεία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ όπου γίνονται rapid tests.

Ο ίδιος είπε πως «από την Κυριακή που βγήκε η σχετική ΚΥΑ επικράτησε ένα αλαλούμ στην αναφορά για την διεξαγωγή των αυτοδιαγνωστικών τεστ ανά εβδομάδα, καθώς σε ένα σημείο αναφέρονταν για δύο τεστ, self και rapid, και σε άλλο για self test μόνο. «Περιμένουμε να βγει διορθωτική ΚΥΑ για τον κλάδο της εστίασης, ίσως και εντός της ημέρας», σημείωσε.

Πρακτικά η νέα απόφαση για την διενέργεια self test και rapid test είναι ένας μοχλός πίεσης προς τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους προκειμένου να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού.

Και όλα αυτά ενώ η κίνηση στα καταστήματα της εστίασης είναι σε ρυθμούς θερινής ραστώνης. «Εδώ και ένα μήνα έχει πέσει η πελατεία. Αρκετοί έχουν φύγει για διακοπές», ανέφερε ο κ. Επιτροπίδης.

Πρόσθεσε δε πως η πολιτεία «άφησε μόνη της την εστίαση χωρίς κανένα πλέον μέτρο στήριξης. Επί 16 μήνες ήμασταν στην… εντατική. Τώρα πια μάς άφησαν στην μοίρα μας. Δεν υπάρχει ούτε και η ελάφρυνση στο ενοίκιο το οποίο καλούμαστε να πληρώσουμε στο 100%, παρά το ότι η πληρότητα στα μαγαζιά μας είναι στο 85% και δεν χρησιμοποιούνται οι εσωτερικοί χώροι. Σε κάθε παρέα σίγουρα υπάρχει και από ένας ανεμβολίαστος, οπότε επιλέγουν να καθίσουν έξω. Έτσι οι εσωτερικοί χώροι παρόλο που υπάρχει το air condition είναι σαν να μην δουλεύουν», σχολίασε χαρακτηριστικά.

typosthes.gr