Χημικό συστατικό του καφέ μπορεί να προσφέρει προστασία από τον κορωνοϊό

Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο καθηγητής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης

Χημικό συστατικό του καφέ θα μπορούσε να προσφέρει κάποια προστασία από μόλυνση με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάρτησή του ο καθηγητής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Αναλυτικά, στην ανάρτησή του ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρει:

Η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει απαιτήσει επείγουσα έρευνα για τον εντοπισμό χημικών ενώσεων ικανών να ελέγξουν, να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν την παγκόσμια πανδημία. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Jacobs της Βρέμης (Γερμανία) διερεύνησαν, σε εργαστηριακές συνθήκες, εάν κάποιες διατροφικές πολυφαινόλες επηρεάζουν τη δέσμευση της πρωτεΐνης της ακίδας του ιού SARS CoV-2 με τον ανθρώπινο υποδοχέα ACE-2, τον στόχο του ιού SARS CoV-2. Διαπίστωσαν αλληλεπίδραση των διατροφικών πολυφαινολών και με τις δύο πρωτεΐνες. Μετά από αυτόν τον αρχικό έλεγχο, οι δύο διατροφικές πολυφαινόλες με την ισχυρότερη συγγένεια αξιολογήθηκαν σε μια δεύτερη δοκιμασία λειτουργικής δέσμευσης. Αποδείχθηκε ότι το 5-καφεοϋλοκινικό οξύ (χλωρογενικό οξύ ή 5-CQA) και η επικατεχίνη μειώνουν τη δέσμευση μεταξύ της πρωτεΐνης της ακίδας του ιού SARS CoV-2 της παραλλαγής Α και του υποδοχέα ACE-2 τουλάχιστον κατά δέκα φορές. Ειδικότερα, ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ φίλτρου περιέχει περίπου 100 χιλιοστόγραμμα 5-καφεοϋλκινικού οξέος. Τα πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι το 5-καφεοϋλκινικό οξύ σε αυτή τη συγκέντρωση είναι αρκετά υψηλό ώστε να αποτρέψει την πρόσδεση της πρωτεΐνης ακίδας στον υποδοχέα ACE-2 – και επομένως να αναστέλλει επίσης τη διαδικασία μόλυνσης. Το εύρημα θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί στο μαύρο τσάι. Ως εκ τούτου, μπορεί να υποτεθεί ότι ένα φλιτζάνι καφέ μειώνει τη δέσμευση του ιού με τον ανθρώπινο στόχο του, μειώνοντας επομένως την πιθανότητα μόλυνσης από τον SARS CoV-2, ενεργώντας ως αναστολέας εισόδου του ιού.

*Dorothea Schmidt, et al. Investigating the interaction between dietary polyphenols, the SARS CoV-2 spike protein and the ACE-2 receptor. Food & Function https://pubs.rsc.org/…/ArticleLanding/2022/FO/D2FO00394E