Δ. Κυργιαφίνης: Τα Ζερβοχώρια να αναδειχτούν σε πρότυπο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης του Δήμου Πολύγυρου

Περιορισμένη αντιπροσωπεία, λόγω των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού, της Συνεργασίας Πολιτών Πολύγυρου επισκέφτηκε τον Δήμαρχο Πολυγύρου, με αντικείμενο την στήριξη της ανάπτυξης και της κοινωνίας των Ζερβοχωρίων. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο επικεφαλής της παράταξης Δημήτρης Κυργιαφίνης κι ο Δημοτικός Σύμβουλος Αναστάσιος Γιάννος. Στην συνάντηση αναλύθηκε καταρχάς το ζήτημα του βιολογικού των Ζερβοχωρίων, όπου η Συνεργασία Πολιτών κατέθεσε ένα σοβαρό πλαίσιο προτάσεων, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να οδηγήσει στην βέλτιστη υλοποίηση ενός κρίσιμου έργου για την ποιότητα ζωής της περιοχής.

Από τον Αναστάσιο Γιάννο τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και με την ενίσχυση κι αξιοποίηση του προς άρδευση υδάτινου αποθέματος της περιοχής. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους κτηνοτρόφους και της στήριξης τους εν μέσω κρίσης του κορονοϊού, τέθηκε το ζήτημα της απαλλαγής των εγκαταστάσεων τους από δημοτικά κι ανταποδοτικά τέλη, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν τους προσφέρονται, ενώ υπογραμμίστηκε κι η αδικία που υφίστανται από την εξαίρεση τους από την εξισωτική αποζημίωση.

Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα της αξιοποίησης του προστατευτικού δάσους και του ξενώνα της περιοχής, ο οποίος είναι τελείως εγκαταλελειμμένος, μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάδειξη του ως τόπου μοναδικού φυσικού κάλλους, ενώ ταυτόχρονα συζητήθηκαν κι οι ενέργειες που απαιτούνται για την κατασκευή των απαραίτητων μικρών φραγμάτων και ταμιευτήρων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υδροφορία της περιοχής, προς όφελος και της αγροτικής παραγωγής, αλλά και των αναγκών σε νερό ευρύτερα.

Επίσης, τέθηκε κι η ενδιαφέρουσα ιδέα να αξιοποιηθεί από τον Δήμο Πολυγύρου η παλαιότερη οικία του ιστορικού οικισμού των Ριζών, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού και μουσείο λαογραφίας, με στόχο να συμβάλλει μέχρι την επόμενη χρονιά, στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με δεδομένο ότι τα Ζερβοχώρια αποτελούν μαρτυρικό τόπο του αγώνα για την ελευθερία. Τέλος, αναφέρθηκε και το ζήτημα της αναστήλωσης του παλαιού νερόμυλου στην Παλαιόχωρα, στη θέση Ντελή – Μύλος, ο οποίος μπορεί να λειτουργεί ως ανοικτό μουσείο, με δυνατότητα παραγωγής αλεύρου σε μικρή κλίμακα με την παραδοσιακή μέθοδο.

Η Συνεργασία Πολιτών του Δήμου Πολύγυρου θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις για την ανάδειξη των στρατηγικών πλεονεκτημάτων του Δήμου και θα σταθεί δίπλα σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των κοινωνικών και παραγωγικών υποδομών της περιοχής.