Δ. Τζανακόπουλος: «Δεν βρισκόμαστε σε νέο 2015»

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να έχουμε συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε μια κατάσταση ανάλογη με αυτήν του Μαΐου του 2015 ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε αρνητικά και σημείωσε: «Δεν βρισκόμαστε σε νέο 2015, δεν υπάρχει τέτοια βούληση από κανέναν, ούτε από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Εργαζόμαστε για μια λύση στις 15 Ιουνίου που θα καλύπτει όλες τις πλευρές».

Ακόμη, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί πρόταση που δεν θα δημιουργεί καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία. «Συζητάμε για μια καθαρή λύση, η οποία θα δημιουργεί καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία. Eργαζόμαστε, ώστε να υπάρξει λύση στο Eurogroup, όλα τα άλλα σενάρια υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα», τόνισε.

Ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «δεν υπάρχει θέμα δόσης» και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή συζητάμε για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Από τη στιγμή που έχουμε υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, έχουμε την απαίτηση -και δικαιούμαστε- αυτή η συζήτηση να κλείσει τώρα».

Εξάλλου, είπε ότι γίνονται τεχνικές και πολιτικές συζητήσεις και δεν βλέπει τον λόγο να υπάρχουν μεγάλες εντάσεις και εξάρσεις και τον φόβο να καταλήξει σε ναυάγιο η συζήτηση στο Eurogroup.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η συζήτηση για το αν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ή θα αποχωρήσει.

Εξάλλου, παρατήρησε ότι «δεν παίρνει ο κ. Σόιμπλε μόνος του τις αποφάσεις, διότι αν συνέβαινε αυτό η Ελλάδα θα είχε βγει πέντε φορές μέχρι τώρα από την Ευρωζώνη».

Για το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ανέφερε ότι το ζήτημα του χρέους έχει εθνικό χαρακτήρα, αλλά η συζήτηση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο «έχει ξεπεράσει αυτό που θα ονειρευόταν ή θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία». Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, πρόσθεσε ενώ ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, είπε: «Εφόσον το αποφασίσουμε, θα το ανακοινώσουμε».