Δ. Τζανακόπουλος: Ό,τι μέτρο ήταν να παρθεί, πάρθηκε

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Τζανακόπουλος είπε συγκεκριμένα για τη μείωση των συντάξεων ότι εξαρτάται από τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία είναι σταθερή, «που σημαίνει ότι ο κύκλος των μέτρων έχει κλείσει».

Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση του μέσου εισοδήματος αποτελούν στόχους της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα μετά το τέλος των μνημονίων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, για τον οποίο η περικοπή των συντάξεων «αντικειμενικά δεν είναι αναγκαία».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Τζανακόπουλος είπε συγκεκριμένα για τη μείωση των συντάξεων ότι εξαρτάται από τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία είναι σταθερή, «που σημαίνει ότι ο κύκλος των μέτρων έχει κλείσει».

«Ό,τι μέτρο ήταν να παρθεί, πάρθηκε» τόνισε και σημείωσε ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% έχει επιτευχθεί και συνεπώς «αντικειμενικά δεν είναι αναγκαίο» το μέτρο. Όπως είπε, το τι θα γίνει είναι ζήτημα που αφορά το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό, και πολύ σύντομα θα δοθεί απάντηση για αυτό.

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις είπε ότι επανήλθαν από την ημέρα που εξέπνευσε το πρόγραμμα και αυτό ήταν νομοθετημένο. Όπως είπε, ισχύει το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο, καθώς και την αρχή της επεκτασιμότητας, δηλαδή, αν μία σύμβαση αφορά το 50% συν 1 του κλάδου, αυτή επεκτείνεται στο σύνολο του κλάδου.

Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι έχει νομοθετηθεί διαδικασία διαβούλευσης, στη βάση της οποίας θα ορίζεται με υπουργική απόφαση και «είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, να κινήσει αυτή την διαδικασία, όπως προβλέπει ο νόμος για να κινηθούμε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων»

Σχετικά με όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση περί διχαστικού λόγου του πρωθυπουργού, στο διάγγελμά του, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ο πολιτικός λόγος ο δικός μας πάντα εκινείτο στην ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών από το παλιό πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε τη χώρα μέχρι το 2015» και τόνισε ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι ήταν το παλιό και διεφθαρμένο σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην μεγάλη καταστροφή του 2010 και στην ένταξη στα μνημόνια.

«Ο πρωθυπουργός φωτογράφισε ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπαδήμος έπαιξε ένα «κομβικό πολιτικό ρόλο» στη μεταμόρφωση της κοινωνίας λόγω των μνημονίων.

Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης, ότι βγαίνουμε από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, είπε ότι «είτε το θέλει η ΝΔ, είτε δεν το θέλει», «ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί». Όπως είπε, το πρόγραμμα της ΝΔ είναι το μνημόνιο, ως οικονομικός τρόπος διακυβέρνησης, για αυτό «έχει στεναχωρηθεί τόσο πολύ που βγαίνουμε».

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα από το «μαξιλάρι» που έχει εξασφαλίσει το ESM, ώστε τα πρώτα «ελεύθερα» βήματα στις αγορές να είναι σταθερά και συμπλήρωσε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από όλων των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι η λογική αυτή είναι μόνιμη επωδός των θεσμών για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Για την Ελλάδα είπε ότι είναι ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στον δημόσιο τομέα, για να γίνει πιο αποτελεσματικός και ανταποδοτικός. Όπως είπε, πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία, ώστε να «ελαφρύνουμε» τους πολίτες σε σχέση με το Δημόσιο.

Για το Εθνικό Κτηματολόγιο σημείωσε ότι μέσα σε τρία χρόνια έχει προχωρήσει τόσο όσο δεν είχε προχωρήσει τα προηγούμενα 40 χρόνια, ενώ το 46,8% των δασικών χαρτών έχει αναρτηθεί και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει αναρτηθεί σχεδόν το σύνολο.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Για την επόμενη μέρα έχουμε δύο στόχους: Πρώτον, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η συνετή δημοσιονομική πολιτική, έτσι ώστε να μην γκρεμίσουμε όλα όσα κτίσαμε και δεύτερον, να αρχίσουμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο ώστε το μέσο διαθέσιμο εισόδημα να αυξάνεται».

error: Content is protected !!