Δεν έχουν φαγητό αλλά έχουν… κινητό τηλέφωνο

To κινητό τηλέφωνο είναι πλέον ένα καθημερινό εργαλείο στα χέρια πολιτών, ακόμα και εκείνων που στερούνται βασικών μέσων διαβίωσης. Aυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας της Hootsuite, σύμφωνα με την οποία κάτοχοι – τουλάχιστον – μιας συσκευής κινητού τηλεφώνου είναι σήμερα 5,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς, ήτοι τα 2/3 ή το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού, που υπολογίζεται σε 7,6 δισεκατομμύρια.

Μάλιστα, από το σύνολο των κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σήμερα στα χέρια των κατοίκων της Γης σχεδόν τα μισά ανήκουν στην κατηγορία των smartphones.

Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ωστόσο ότι η πρόσβαση το Διαδίκτυο δεν είναι – ακόμη τουλάχιστον – εξίσου ευχερής για όλους τους κατοίκους του πλανήτη. Σύμφωνα με την έκθεση της Hootsuite («Digital in 2018 Global Overview»), μόνο κάτι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, δυνατότητα σύνδεσης στο Internet έχουν περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, που αντιστοιχεί στο 53% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ενα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα της έκθεσης είναι ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν πλέον όλο και περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο: ο μέσος χρήστης αφιερώνει περίπου έξι ώρες την ημέρα σερφάροντας στο Internet.

Τα ίδια στοιχεία, που αφορούν το 2018, δείχνουν ότι παράλληλα με την κατοχή κινητού τηλεφώνου και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο αυξάνεται και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα, από το σύνολο του πληθυσμού της Γης περίπου τα 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τα social media, αριθμός που ποσοστιαία αντιστοιχεί στο 42%. Εξ αυτών περίπου τα 3 δισεκατομμύρια πολίτες ή το 39% συνδέονται από τις φορητές συσκευές τους.

in.gr