Διαιτολόγος: Πώς θα χάσουμε τα κιλά που βάλαμε στις γιορτές
– Όχι στον πανικό
Τι πρέπει να προσέξουμε στην επιστροφή στην κανονικότητα
Της Λεμονιάς Βασβάνη
Από την έντυπη έκδοση
“Τύπος Θεσσαλονίκης”
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν φύγει όμως μαζί τους έχουν μείνει σε αρκετούς περιττά κιλά, καούρες και δυσπεψίες. Πώς θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε πιο ήρεμους ρυθμούς για τον οργανισμό μας;
Ο Παρασκευάς Παπαχρήστος, Ιδρυτής του mednutrition, διαιτολόγος και διατροφολόγος ανέφερε σε τηλεφωνική μας συνομιλία πως «στα Χριστούγεννα είναι πολύ πιο πιθανό να ανεβάσουμε τις θερμίδες που λαμβάνουμε σε σχέση με άλλες περιόδους διακοπών όπως πχ το Πάσχα ή το καλοκαίρι γιατί έχουμε περισσότερα γλυκά και μεγαλύτερη περίοδο με καλέσματα σε γιορτινά τραπέζια είτε με την οικογένεια ή με φίλους. Όλα αυτά είναι θερμιδογόνα. Το καλοκαίρι αντίθετα με την ζέστη δημιουργείται καταστολή της όρεξης και μικρότερη πιθανότητα για να βάλουμε παραπάνω κιλά».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πανικοβληθούμε αν έχουμε πάρει βάρος. «Πρέπει να ξέρουμε πως δεν πρόκειται να χάσουμε τα επιπλέον κιλά μέσα σε μια μέρα. Είναι αδύνατο. Όμως πρέπει να επιστρέψουμε στις καλές διατροφικές συνήθειες επιλέγοντας να βάλουμε στην καθημερινότητά μας φρούτα, ψάρι, κοτόπουλο, όσπρια. Να ακολουθήσουμε ουσιαστικά το μεσογειακό μοντέλο της διατροφής. Και να επανέλθουμε στην κανονικότητα σταδιακά. Μπορεί να ακούγεται εύκολο όμως δεν είναι. Ειδικά αν έχουμε βγει εκτός αυτής της ρουτίνας επί 15-20 μέρες. Θα είναι πιο δύσκολη η μετάβαση. Γι’ αυτό και απαιτείται χρόνος. Σιγά σιγά και με σωματική δραστηριότητα θα επιστρέψουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».
Υπογραμμίζοντας και την σημασία της άσκησης είπε πως και αυτή πρέπει να επανέλθει σταδιακά στην καθημερινότητά μας. «Είναι πολύ πιθανό να έχουμε κάνει απουσίες από το γυμναστήριο. Οπότε και η προπόνησή μας πρέπει να είναι ανάλογη. Να μην κάνουμε υπερεντατικές ασκήσεις για να μην τραυματιστούμε. Και φυσικά να μην κάνουμε έντονη δίαιτα, πχ μόνο με φρούτα και σαλάτες, γιατί συνήθως όταν έχουμε τέτοιες δίαιτες καταλήγουμε σε υπερφαγικά επεισόδια. Και αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε».
Σχετικά με την σύνδεση επιπλέον κιλών με αρρώστιες σημείωσε πως «τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιακοί, διαβητικοί, υπερτασικοί, άτομα που έχουν γαστρεντερικά προβλήματα) θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να έχουν φυτικές ίνες και καλά λιπαρά στην διατροφή τους. Και φυσικά να κάνουν τσεκ απ ποιο και να προσέχουν λίγο περισσότερο».