Διανοητικά υγιής ο Τραμπ, λέει ο γιατρός του

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «χαίρει άκρας υγείας», αλλά θα ήταν καλό να χάσει από 4 ως 7 κιλά, τρώγοντας πιο υγιεινά και αθλούμενος περισσότερο, δήλωσε ο γιατρός του Λευκού Οίκου την Τρίτη.

Θέλοντας να αποκρούσει τις αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι διανοητικά ικανός να ασκεί την προεδρία, ο Τραμπ ζήτησε από τον γιατρό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, δρ. Ρόνι Τζάκσον, να προσθέσει ένα τεστ γνωσιακής λειτουργίας στο πλαίσιο των κλινικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε.

«Είπε ‘θέλω να πας εκεί έξω και να τους μιλήσεις, να απαντήσεις σε οποιαδήποτε ερώτηση μπορεί να έχουν’», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τζάκσον, ο οποίος παρακολουθούσε επίσης την υγεία του προκατόχου του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο 71χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστό πως απολαμβάνει τροφές με υψηλά λιπαρά, όπως τηγανητό κοτόπουλο, χάμπουργκερ και μπριζόλες, ενώ, αν και παίζει γκολφ, δεν ασκείται καθημερινά.

«Καμία ένδειξη ότι έχει κάποιο νοητικό πρόβλημα»
Η διανοητική και ψυχική υγεία του Τραμπ και το κατά πόσο είναι σε θέση να ασκεί την εξουσία τέθηκαν υπό αμφισβήτηση μετά την κυκλοφορία ενός αμφιλεγόμενου βιβλίου του δημοσιογράφου Μάικλ Γουλφ, που τον παρουσιάζει ως έναν άνθρωπο ασταθή, με παιδιάστικες αντιδράσεις.

Ο Τζάκσον σημείωσε πως δεν θεωρούσε πως χρειαζόταν να γίνει τέτοιο τεστ, αλλά, όπως είπε, συμπεριέλαβε – κατόπιν αιτήματος του Τραμπ – μια εξέταση 30 ερωτήσεων, γνωστή με την ονομασία Montreal Cognitive Assessment, στο πακέτο των κλινικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος την Παρασκευή στο στρατιωτικό ιατρικό κέντρο Γουόλτερ Ριντ.

Το τεστ αποτελείται από ένα ερωτηματολόγιο μίας σελίδας, το οποίο ελέγχει μεταξύ άλλων τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τις γλωσσικές ικανότητες, τον προσανατολισμό, την ικανότητα να εκτελεί απλές μαθηματικές πράξεις. Η διάρκειά του είναι περίπου 10 λεπτά.

Η εξέταση αυτή, που σχεδιάστηκε από τον γιατρό Ζίαντ Νασρεντίν και δημοσιεύθηκε το 2005, συνήθως χρησιμοποιείται για να ανιχνευτούν συμπτώματα του Αλτσχάιμερ. Από τον εξεταζόμενο ζητείται για παράδειγμα να σκιτσάρει ένα ρολόι, να αντιγράψει έναν κύβο, να αναγνωρίσει μία καμήλα, να βρει το κοινό στοιχείο μεταξύ ενός τρένου και ενός ποδηλάτου, να επαναλάβει μια σειρά λέξεων και αριθμών, αλλά και να κάνει μια σειρά απλών αφαιρέσεων. Οποιοδήποτε σκορ πάνω από το 26 στα 30 θεωρείται αποδεκτό. Ο Τραμπ κατάφερε να απαντήσει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και να πάρει 30 στα 30. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι έχει κάποιο νοητικό πρόβλημα», δήλωσε ο γιατρός του Λευκού Οίκου.

Οι επικριτές του Αμερικανού προέδρου τον κατηγορούν ότι διαθέτει περιορισμένο λεξιλόγιο, όμως ο πρόεδρος Τραμπ πέτυχε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του γιατρού του, σε όλες τις γλωσσικές δοκιμασίες. Επίσης δήλωσε την πλήρη ημερομηνία κατά την οποία διεξήχθη το τεστ, όπως και τον τόπο και την πόλη όπου βρισκόταν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «έχει κοφτερό μυαλό, είναι εντάξει», διαβεβαίωσε ο γιατρός του.

Ωστόσο, όπως είπε, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υπέρβαρος, στα όρια της παχυσαρκίας, καθώς με ύψος 1,90 μ. το σωματικό του βάρος φθάνει τα 108 κιλά. Η αρτηριακή του πίεση ήταν φυσιολογική, αλλά η χοληστερόλη του υψηλή. Ο δρ. Τζάκσον ανέφερε ότι θα αυξήσει την ημερήσια δόση ενός σκευάσματος για τη χοληστερόλη, που χορηγεί στον Αμερικανό πρόεδρο και ότι θα ζητήσει να δουλέψει στην κουζίνα του Λευκού Οίκου ένας διατροφολόγος ειδικά για τον Τραμπ. Είπε επίσης ότι σχεδιάζει ένα πρόγραμμα καθημερινής άθλησης για τον πρόεδρο.

«Έδειξε περισσότερο ενθουσιασμό για τη δίαιτα μάλλον παρά για την άσκηση, αλλά θα προχωρήσουμε και τα δύο», ανέφερε ο Τζάκσον και πρόσθεσε ότι ίσως στρατολογήσει την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ για να βοηθήσει. Ο ίδιος παρατήρησε πάντως ότι γενικότερα για την ηλικία του ο Τραμπ έχει «πολλή ενέργεια και αντοχή», ενώ όπως είπε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν κοιμάται πολύ κατά «μέσο όρο, 4 ή 5 ώρες κάθε βράδυ».

Σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής του Τραμπ ο δρ. Τζάκσον απάντησε γελώντας: «Μάλλον δεν θα φθάσει τα 200».
Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΜΠΕ, Reuters, AFP