Διαβητικοί μαζεύουν υπογραφές για αποζημίωση ταινιών μέτρησης γλυκόζης – Ελλάδα 2025
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ξεκινά πανελλαδική συλλογή υπογραφών για την αποζημίωση ταινιών μέτρησης γλυκόζης και την ένταξη συστημάτων CGM για διαβητικούς στην Ελλάδα.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ξεκίνησε πανελλαδική συλλογή υπογραφών κατά της απόφασης της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για τη διακοπή της ταυτόχρονης συνταγογράφησης των ταινιών μέτρησης γλυκόζης στους χρήστες συστημάτων καταγραφής (CGM).
Η επιλογή της 14ης Νοεμβρίου ως ημέρας εκκίνησης ήταν συμβολική, καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και η ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting, συνδημιουργού της ινσουλίνης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Δαραμήλας, τόνισε ότι τα μέλη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι αποφασισμένα να φτάσουν μέχρι και τον πρωθυπουργό για να δικαιωθούν και να διασφαλιστεί η αποζημίωση των ταινιών μέτρησης.
Αιτήματα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Τα κύρια αιτήματα που θα κατατεθούν στον Πρωθυπουργό περιλαμβάνουν:
- Άμεση αποζημίωση ενός κουτιού ταινιών μέτρησης γλυκόζης για άτομα με ΣΔ τύπου 1 που χρησιμοποιούν συστήματα CGM.
- Ένταξη των συστημάτων CGM για ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με ΣΔ τύπου 2.
- Άρση της πενταετούς δέσμευσης των ατόμων με ΣΔ τύπου 1 από τις συμβατικές αντλίες ινσουλίνης.
- Θεσμοθετημένη συμμετοχή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την ποιότητα ζωής και ασφάλεια των ατόμων με ΣΔ.
Στατιστικά και τεχνολογίες μέτρησης γλυκόζης
Σήμερα, οι διαβητικοί στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1.292.729 άτομα. Οι τεχνολογίες μέτρησης περιλαμβάνουν τα παραδοσιακά συστήματα δακτύλου και τα νέα συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM), τα οποία παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τις διακυμάνσεις της γλυκόζης και βοηθούν στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών.
Ο κ. Δαραμήλας επισήμανε ότι η διακοπή της ταυτόχρονης συνταγογράφησης των ταινιών αυξάνει το κόστος επιπλοκών, όπως νεφροπάθειας και τύφλωσης, που επηρεάζουν σημαντικό ποσοστό διαβητικών ασθενών.
Πρόληψη και ευαισθητοποίηση
Για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή έχουν οικογενειακό ιστορικό, η πρόληψη είναι κρίσιμη μέσω διατροφής, διαχείρισης βάρους και παρακολούθησης παραγόντων κινδύνου όπως παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία και υπέρταση.
Πηγή: Τύπος Θεσσαλονίκης, συνέντευξη Λεμονιάς Βασβάνη
