Διαξιφισμοί κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Αντιπαράθεση με αιχμή τη διαχείριση του προσφυγικού και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών ξέσπασε ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC ο κ. Κουμουτσάκος, ανέφερε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση κληροδότησε ένα ‘κλειστό’ σύστημα μεταναστευτικών – προσφυγικών εισροών χωρίς αντίστοιχες εκροές και μια άκρως προβληματική κατάσταση στα νησιά και την ενδοχώρα».

 «Σε αυτά τα δεδομένα, τους τελευταίους μήνες προστέθηκαν νέες αυξημένες ροές λόγω και των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων» είπε, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκία (μεταξύ άλλων η εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που δρουν στην Τουρκία, η αυστηρότερη επιτήρηση των τουρκικών ακτών και η αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών από την Ελλάδα).

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που προετοιμάζει η χώρα μας, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αποτελεσματικότερο κοινό μηχανισμό επιστροφών, όσο και σε εθνικό, μεταξύ άλλων, με τη νομοθετική πρωτοβουλία βελτίωσης – επιτάχυνσης της διαδικασίας εξέτασης ασύλου.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης του κόμματος Γιώργος Ψυχογιός, έκανε λόγο για «εκκωφαντική αλλά και κυνική προσγείωση της Ν.Δ. στην πραγματικότητα». Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του κ. Κουμουτσάκου, ο οποίος απέδωσε σε γεωπολιτικούς λόγους την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Ψυχογιός κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι ως αντιπολίtευση «αντί να υπερασπίζεται την διαχείριση του προσφυγικού από την προηγούμενη κυβέρνηση με βάση τη διεθνή νομιμότητα και την αλληλεγγύη κατηγορούσε διεθνώς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν “άνοιξε τις πόρτες”». Όπως σημειώσε, η Ν.Δ. «υιοθέτησε έτσι ένα άθλιο “blame game” που προσέβαλε την υπερπροσπάθεια της χώρας και των ανθρώπων της, την αποδυνάμωσε διπλωματικά στη διεθνή σκηνή και ταυτίστηκε πλήρως με την ακροδεξιά του Ορμπάν και των χωρών του Βίζεγκραντ».

 «Φαίνεται τελικά να συνειδητοποιούν κάποιοι που δηλητηρίασαν επί χρόνια την ελληνική κοινωνία με ρατσιστικά ένστικτα, ότι οι πόλεμοι, οι δικτατορίες, οι τεράστιες ανισότητες στη διανομή του πλούτου, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η υπαναχώρηση της Ευρώπης από βασικές αρχές και αξίες, αποτελούν τις πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς» επισήμανε ο αναπληρωτής τομεάρχης ττου ΣΥΡΙΖΑ.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Κουμουτσάκου, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ την Πέμπτη ανέφερε πως ο ίδιος «εγκαίρως είχε επισημάνει τις σοβαρές ενδείξεις και μηνύματα που υπήρχαν για επικείμενη έξαρση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, δηλαδή προς την Ευρώπη».

 «Οι λόγοι δεν περιορίζονται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Έχουν σαφή γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας ότι «το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι κοινή πρόκληση που απαιτεί κοινές προσπάθειες και κοινές λύσεις».

naftemporiki.gr