Διεθνής διάκριση για Έλληνα καθηγητή γενετικής

Διεθνής διάκριση για τον Γιώργο Γαρίνη, καθηγητή γενετικής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης και συνεργαζόμενο ερευνητή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ο οποίος βραβεύθηκε με το βραβείο Friedrich Wilhelm Bessel Research Award του γερμανικού ιδρύματος Alexander von Humboldt. Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε επίσημη τελετή στο Μπάμπεργκ της Γερμανίας τον Μάρτιο του 2020.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Γιώργος Γαρίνης τιμήθηκε για την έρευνά του σχετικά με την επίπτωση των γενετικών βλαβών στη γήρανση και τη σημασία των επιδιορθωτικών μηχανισμών των γενετικών βλαβών στις ασθένειες που σχετίζονται με την γήρανση, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Το βραβείο απονέμεται σε επιστήμονες εκτός Γερμανίας, οι οποίοι χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης για το επιστημονικό τους έργο και αναμένεται ότι θα έχουν σημαντική επιρροή στον επιστημονικό τους χώρο, πέραν του συγκεκριμένου πεδίου έρευνάς τους. Έως τώρα επτά Έλληνες ερευνητές έχουν τιμηθεί με το βραβείο, όλοι από την Κρήτη, και οι έξι είναι ερευνητές ή συνεργαζόμενα μέλη ΔΕΠ του ΙΤΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος.

Το ίδρυμα Humboldt χορηγεί περίπου 20 βραβεία Friedrich Wilhelm Bessel κάθε χρόνο. Οι βραβευθέντες προσκαλούνται να επισκεφθούν τη Γερμανία στο πλαίσιο συνεργατικού έργου με γερμανικό ίδρυμα, για διάστημα μέχρι ένα έτος. Το βραβείο θα υποστηρίξει τη συνεργασία του κ. Γαρίνη με τον καθηγητή Μπγιερν Σουμάχερ στο ερευνητικό κέντρο CECAD του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.