Διεθνολόγος: Η κίνηση της Ρωσίας που θα «βάλει» στον πόλεμο Ρουμανία και ΝΑΤΟ

«Μακρύ πόλεμο» διαβλέπει στην Ουκρανία ο διεθνολόγος Ι. Παπαφλωράτος, ενώ δεν αποκλείεται κι η εμπλοκή κι άλλων χωρών

https://0f7a34d1df8f9279b42794648a468f74.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Ο γνωστός διεθνολόγος και καθηγητής στρατιωτικών σχολών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, θεωρεί απρόβλεπτη την κατάσταση στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, ενώ πιστεύει ότι το κρίσιμο διάστημα θα επέλθει σε 3-4 εβδομάδες από σήμερα: Τότε, θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Ουκρανών μαχητών στα δυτικά οπλικά συστήματα που παραλαμβάνουν, οπότε και αναμένεται να γίνει χρήση τους στα μέτωπα του Ντονμπάς.

Εκεί, θα κριθεί ουσιαστικά κι ο πόλεμος, κατά τον καθηγητή, και για αυτό οι ρωσικές δυνάμεις απαγκιστρώνονται από άλλα σημεία -όπως το Χάρκοβο- προκειμένου να επικεντρωθούν στις περιοχές όπου μαίνονται οι ρωσο-ουκρανικές συγκρούσεις ήδη από το 2014.

Εάν, πάντως, επικρατήσουν οι Ρώσοι στο Ντονμπάς, η κατάσταση για την Ουκρανία θα γίνει πολύ δύσκολη, αφού «ο δρόμος για την κατάληψη του Κιέβου θα είναι ανοιχτός», εφόσον τα στρατεύματα του Πούτιν, έχοντας επιτύχει τους στόχους τους στα ανατολικά, θα μπορέσουν να επικεντρωθούν προς την πρωτεύουσα, την οποία θα μπορούν περικυκλώσουν -ξανά- από τουλάχιστον δύο πλευρές.

Ο Ιωάννης Παπαφλωράτος αναφέρθηκε και στην Υπερδνειστερία, που αποτελεί ντε φάκτο αυτόνομη περιοχή, στην επικράτεια της Μολδαβίας, και στα πρόσφατα ρωσικά χτυπήματα στην περιοχή αυτή. Εάν για κάποιον λόγο συνεχιστούν εκεί οι ρωσικές επιθέσεις, τότε όπως είναι φυσικό, η Μολδαβία, που διαθέτει ολιγάριθμο στρατό, θα ζητήσει τη βοήθεια του «αδελφού» έθνους, της Ρουμανίας.

Εφόσον η βαλκανική χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ ανταποκριθεί θετικά, τότε η Συμμαχία θα οφείλει να ενεργοποιήσει το σχετικό άρθρο βοήθειας στο κράτος-μέλος της.

«Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι να τερματιστεί η κρίση», ανέφερε ο καθηγητής.