Δημιουργείται app για την τουριστική προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας

Έμφαση στη φύση, τις τουριστικές διαδρομές στο υπαίθριο περιβάλλον, αλλά και τα στοιχεία από τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή θα δίνει η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablet που θα δημιουργηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα για την προβολή των περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η αντίστοιχη εφαρμογή για την Θεσσαλονίκη που τέθηκε το καλοκαίρι σε λειτουργία και την οποία μπορεί να “κατεβάσει” οποιοσδήποτε δωρεάν από το διαδίκτυο, προσφέρει μια πρόγευση εμπειρίας των μνημείων της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από εικόνες 360 μοιρών. Το νέο αυτό εργαλείο, που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, θα παρουσιαστεί στις τουριστικές εκθέσεις στις οποίες θα συμμετέχει η Περιφέρεια και εκεί, ο καθένας θα μπορεί να φορέσει μια κάσκα εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) και να “ταξιδέψει” μέσω της εφαρμογής στα μνημεία του νομού Θεσσαλονίκης.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην τελευταία της συνεδρίαση ενέκρινε τη διενέργεια ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη δημιουργία τουριστικού εντύπου και εφαρμογής για κινητά και tablets για τις περιφερειακές ενότητες. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας, Δημήτρη Βαζούρα, ο ανάδοχος αναμένεται μέχρι τον Νοέμβριο και η εφαρμογή θα δημιουργηθεί στο ίδιο μοτίβο με εκείνη που αφορούσε την Θεσσαλονίκη.

Την εφαρμογή αυτή θα μπορεί κανείς να την “κατεβάσει” δωρεάν από το google play, ή το app store, να την εγκαταστήσει στο κινητό του, ή στο tablet του και να έχει πάντα μαζί του έναν τουριστικό οδηγό με πληροφορίες για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας” τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Βαζούρας. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι στην εφαρμογή, που θα δημοσιοποιηθεί και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπως το Facebook και το twitter), εκτός από τις πληροφορίες, που θα παρέχονται για σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, θα υπάρχουν ακόμη χρήσιμα στοιχεία για τους τρόπους μετάβασης σε κάθε περιοχή, τα εστιατόρια, τα θέατρα, τις αρχές κάθε πόλης και πολλά άλλα.

Έρευνα για την καταγραφή του προφίλ των συμμετεχόντων σε υπαίθριους αγώνες δρόμου

Στο μεταξύ, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση έρευνας μέσω της οποίας θα γίνει προσπάθεια καταγραφής του προφίλ των συμμετεχόντων σε υπαίθριους αγώνες δρόμου καθώς και οι επιπτώσεις αυτών, στις τοπικές κοινωνίες και στην υγεία των πολιτών.

Όπως επισημαίνεται στην προγραμματική σύμβαση, το τρέξιμο σε πόλεις, ορεινούς όγκους και σε εθνικά μονοπάτια αποτελεί μια διαδεδομένη μορφή δραστηριότητας αναψυχής σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλεια των συμμετεχόντων στις εν λόγω διοργανώσεις.

Να συγκεντρωθούν σχετικές μελέτες από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης και να διευκρινιστεί πώς αυτές έχουν αξιοποιηθεί ζήτησε ο Βασίλης Γάκης από την “Περιφέρεια πρωταθλήτρια”. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” έκανε λόγο για ανάθεση και τόνισε ότι έπρεπε να γίνει διαγωνισμός για το ερευνητικό αυτό έργο ενώ η Χρυσούλα Παλιαδέλη από την παράταξη “Συμμετέχω” ζήτησε διευκρινίσεις για το πώς η έρευνα θα συμβάλλει στην προετοιμασία του κοινού για τη συμμετοχή του σε αθλητικές δραστηριότητες. Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ανέφερε ότι το δρομικό κίνημα δεν είναι πάντα δωρεάν ενώ η Νιόβη Παυλίδου από τους “Πολίτες μπροστά” χαρακτήρισε την έρευνα που πρόκειται να γίνει ως κοινωνιολογική μελέτη την οποία, όπως είπε, μπορούσαν να την κάνουν πολλοί σχετικοί φορείς για να προστατευτεί ο κόσμος που συμμετέχει σε τέτοιους αγώνες δρόμου.