Δημόπουλος: «Για μένα υπάρχει το “μ’ όλα κάνουμε πλάκα”»

Ο γνωστός stand up comedian έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να μας χαρίσει το γέλιο

Για μία μόνο βραδιά έρχεται στη Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης Δημόπουλος. Θα παρουσιάσει στο Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη) τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στις 9μμ με την «Καφρόκρεμα». Λίγο πριν ανηφορίσει στην πόλη μας ο γνωστός stand up comedian μίλησε για την σάτιρα, τα όσα βάζει στο στόχαστρό του μέσα από τα αστεία του, αλλά και τις αναποδιές που μπορεί να συμβούν επί σκηνής. «Ο κωμικός μαθαίνει να αντιμετωπίζει κάθε κακοτυχία ως ευκαιρία, όχι ως εμπόδιο», δήλωσε στο TyposThes. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην ελευθερία έκφρασης στο stand up , αλλά και στην προβολή που λαμβάνει αυτό το είδος τέχνης τελευταία.

-Τι θα δούμε επί σκηνής;

-Επί σκηνής θα δείτε, για τελευταία παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, την Καφρόκρεμα, τον τρίτο μου σταντ-απ μονόλογο μετά την Υπερπαραγωγή και το Αντί Διδακτορικού. Τονίζω πως είναι η τελευταία φορά που θα παίξω την παράσταση στην πόλη σας, γιατί όσο το τονίζω στις διάφορες συνεντεύξεις μου, τόσο πείθω τον εαυτό μου πως ήρθε η ώρα για να ξεκινήσω να γράφω τον επόμενο μονόλογό μου, ώστε να προστεθεί ακόμα ένας τίτλος την επόμενη φορά που θα έρθω. Α, και για να έρθουν όσοι δεν έχουν δει ακόμα την Καφρόκρεμα !

-Τι βάζετε συνήθως στο επίκεντρο της κριτικής σας και των αστείων σας; Υπάρχει θέμα που δεν θέλετε να θίξετε;

-Στο επίκεντρο της κριτικής και του σχολιασμού μου βάζω θέματα που με αφορούν και με απασχολούν, οπότε συνεπακόλουθα, τα θέματα που δεν θέλω να θίξω είναι θέματα που δεν με ενδιαφέρουν να τα θίξω. Αν υπάρχει κάποιο ζήτημα που με ενδιαφέρει, θα επιχειρήσω να το θίξω μέσω της σάτιρας ή της κωμωδίας. Για μένα δεν υπάρχει το «μ’ αυτά δεν κάνουμε πλάκα», υπάρχει το «μ’ όλα κάνουμε πλάκα», απλώς η «πλάκα» αυτή πρέπει να είναι συνεπής με τα όσα πρεσβεύω και, φυσικά, καίρια και επιτυχημένη.

-Το standup έχει περισσότερη προβολή τα τελευταία χρόνια. Γιατί συμβαίνει αυτό;

-Η μεγαλύτερη προβολή του σταντ-απ τα τελευταία χρόνια οφείλεται στη μεγαλύτερη εξάπλωση του είδους στην Ελλάδα. Μετρώντας πάνω από 25 χρόνια παρουσίας ως είδος, αργά ή γρήγορα θα ερχόταν αυτή η στιγμή, μια στιγμή που χρωστά πολλά τόσο στους πρωτεργάτες του είδους, όσο και στους νέους κωμικούς που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν ουσιαστικά με αυτό.

-Πόσο ελεύθερος πρέπει να είναι ένας κωμικός για να κάνει σάτιρα;

-Απόλυτα ελεύθερος στο να επιλέγει τη θεματολογία του, την οπτική του και τον τρόπο έκφρασής του. Αν κάποιο από τα παραπάνω υπαγορεύεται από εξωτερικές δυνάμεις, τότε μιλάμε για προπαγανδιστική τέχνη, αν κάποιο από τα παραπάνω φιμώνεται από εξωτερικές δυνάμεις, τότε μιλάμε για λογοκρισία.

-Έχει τύχει να έρθετε σε δύσκολη θέση στη σκηνή;

-Μια και δυο;! Και σίγουρα θα έρθω σε δύσκολη θέση και στο μέλλον! Καθώς το σταντ-απ είναι ένα είδος που φαντάζει ανοιχτό στο αναπάντεχο συμβάν, ο κωμικός μαθαίνει να αντιμετωπίζει κάθε κακοτυχία ως ευκαιρία, όχι ως εμπόδιο.

-Πώς αντιδράτε όταν ο κόσμος είναι μουδιασμένος ; Αν δεν υπάρχει διάδραση;

-Πλέον έχω την εμπειρία να γνωρίζω αν αυτό το μούδιασμα οφείλεται στη δική μου απόδοση ή στην απόδοση του κοινού, οπότε να αντιδρώ και αντίστοιχα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, οι πρώτες παραστάσεις στην επανέναρξη της περιοδείας μου, όπου αναγκάστηκα να παίζω άρρωστος. Εκεί γνώριζα πως η απόδοσή μου δεν ήταν αυτή που θα ήθελα. Όταν είμαι υγιής όμως, εκεί πρέπει να ανασκουμπωθώ και να φροντίσω να «ξεμουδιάσω» το κοινό.

-Τι σας κάνει να γελάτε;

-Το αναπάντεχο αστείο. Η επαγγελματική διαστροφή μ’ έχει κάνει, και νομίζω και άλλους συναδέλφους μου, να μπορώ να βλέπω «πού το πάει ο κωμικός», οπότε η έκπληξη και η ανατροπή των προσδοκιών μου με κάνει να γελάω. Α, και η γάτα μου όταν γυρνά στον ύπνο της και πέφτει από το καλοριφέρ.

-Τι ελπίζετε για το νέο έτος;

-Να φροντίσουμε όλοι, φορείς, συλλογικότητες και ατομικότητες, να ταμπουρωθούμε ακόμα καλύτερα κατά της πανδημίας, ώστε να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο. Και μη νομίζω πως δεν το λέω ιδιοτελώς, θέλω την επόμενη φορά που θα έρθω στη Θεσσαλονίκη, με καινούργια παράσταση αυτή τη φορά (το λέω για να με πιέσω να τη γράψω…) να μπορούν όλοι να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στο θέατρο.

Χρήσιμα

Γενική είσοδος: 10 €, Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr

Σημεία προπώλησης: Θέατρο Αριστοτέλειον, καταστήματα Wind.

Διάρκεια παράστασης: 90’. Πληροφορίες: 2310 262051

ΧΩΡΟΣ COVID-FREE: Οι εισερχόμενοι στο χώρο πρέπει είτε να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης.

Περισσότερες πληροφορίες: facebook.com/dimitdimop, https://www.youtube.com/c/DimitrisDimopoulos

πηγή: TyposThes.gr