Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα με 17 μονάδες για τη ΝΔ

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση παραμένει το προσφυγικό, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll, η οποία πάντως επιβεβαιώνει το προβάδισμα της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ με 17 μονάδες. Σημειώνεται πάντως ότι η κοινή γνώμη είναι αρνητική στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με το γκάλοπ, το κυβερνητικό επιτελείο παίρνει τα εύσημα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στους χειρισμούς όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την ίδια ώρα, θετικά αξιολογούνται η οικονομική πολιτική αλλά και οι χειρισμοί των καταλήψεων με τις εκκενώσεις τους από τις αστυνομικές Αρχές.

Όσον αφορά τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, σε ποσοστό 61,3% η κοινή γνώμη επικροτεί την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναλυτικότερα, το μεταναστευτικό-προσφυγικό θεωρείται ως το κεντρικό πρόβλημα που απασχολεί την κοινή γνώμη, με ποσοστό 61,9%, την ώρα που οι τοπικές κοινωνίες «βράζουν» και ζητούν λύσεις.

Ικανοποιημένο από την κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα εμφανίζεται μόλις το 18,2% (από 27,4% που ήταν τον Νοέμβριο), ενώ το 78,5% δηλώνει «καθόλου» και «μάλλον όχι ικανοποιημένο».

Όσον αφορά το υπουργείο Μετανάστευσης, το 79,3% πιστεύει ότι ήταν λάθος η κατάργησή του, ενώ το 64,9% κρίνει ότι με την επανασύσταση του υπουργείου θα υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Απεναντίας, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, που θεωρούνται το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα (με τρίτο την οικονομία), η κυβέρνηση έχει θετικές γνώμες.

Το 59,6% δηλώνει ικανοποιημένο από τη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, η οποία το τελευταίο διάστημα συνεχώς κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Για τη Διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη, από την οποία απουσίαζε η Ελλάδα, μόλις το 22,9% θεωρεί ότι φταίει η κυβέρνηση, ενώ το 63,2% επικρίνει τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Στο ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Άγκυρα, το 54,5% το θεωρεί πιθανό, σε αντίθεση με το 41,5% που πιστεύει πως η κατάσταση δεν θα φτάσει στα άκρα.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με το γκάλοπ, η κυβέρνηση συγκεντρώνει ποσοστό 55% σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται τα προβλήματα και τις υποθέσεις της χώρας, ελαφρά μειωμένο από την προηγούμενη μέτρηση.

Όσον αφορά την αντιπολίτευση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική ήττα στις 7 Ιουλίου του 2019, μόλις το 24,3% πιστεύει πως κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Το κυβερνητικό επιτελείο συγκεντρώνει θετικές γνώμες στην αντιμετώπιση των καταλήψεων (74,6%) και στην οικονομική της πολιτική (60,5%).

Τα ποσοστά των κομμάτων

Την ίδια ώρα, όσον αφορά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου από τη Βουλή, το 83% της κοινής γνώμης παρουσιάζεται αρνητικό, ζητώντας να εξαντληθεί η τετραετία.

Η ΝΔ διατηρεί ένα μεγάλο προβάδισμα 17 μονάδων στην πρόθεση ψήφου, με 38,3% (40,5% τον Νοέμβριο) έναντι 21,3% του ΣΥΡΙΖΑ (23% τον Νοέμβριο). Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν:

ΚΙΝΑΛ: 5%

ΚΚΕ:  4,6%

Ελληνική Λύση 4,3%

ΜέΡΑ 25  2,7%

Ταυτόχρονα, το 46,2% θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέγεται από το 20%.

Η πρώτη τριάδα των υπουργών ως προς τη θετική άποψη για το έργο και την εικόνα τους αποτελείται από τους Νίκο Δένδια (υπουργός Εξωτερικών), Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (υπουργός Προστασίας του Πολίτη) και Τάκη Θεοδωρικάκο (υπουργός Εσωτερικών).

Η δεκάδα των υπουργών συμπληρώνεται από τους:

Χρήστο Σταϊκούρα, υπουργό Οικονομικών

Κωστή Χατζηδάκη, υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Βασίλη Κικίλια, υπουργό Υγείας

Γιάννη Βρούτση, υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Νίκη Κεραμέως, υπουργό Παιδείας

Γιώργο Γεραπετρίτη, υπουργό Επικρατείας

Πηγή: iefimerida.gr