ΔΟΕ: Οι Ρώσοι αθλητές θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ασιατικούς αγώνες

Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές θα μπορούσαν να πάρουν μέρος σε ασιατικές διοργανώσεις με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να εξετάζει επιλογές για την επιστροφή τους σε διεθνείς αγώνες.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη (25/1) ότι το Ολυμπιακό Συμβούλιο της Ασίας πρόσφερε σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές την ευκαιρία να αγωνιστούν στην Ασία.

 «Χαιρετίζουμε και εκτιμάμε την προσφορά του Ολυμπιακού Συμβουλίου της Ασίας να δώσει σε αυτούς τους (Ρώσους και Λευκορώσους) αθλητές πρόσβαση σε ασιατικούς αγώνες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Αυτή η πιθανότητα θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει και αγώνες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από τη στιγμή μάλιστα που οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές δεν μπορούν να αγωνιστούν στην Ευρώπη λόγω διαφόρων περιορισμών και απαγορεύσεων, που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ΔΟΕ επιθυμεί να συμπεριλάβει Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές ως ουδέτερους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, κάτι που σημαίνει ότι θα αγωνιστούν υπό την Ολυμπιακή σημαία, αλλά είναι ακόμα ασαφές εάν και πώς μπορούν να προκριθούν.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, πολλοί αθλητικοί φορείς απέκλεισαν ρωσικές ομάδες και αθλητές, ενώ οι χορηγοί έληξαν τα συμβόλαια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο.

Η ΔΟΕ είχε συστήσει να ακυρωθούν ή να μεταφερθούν οι διοργανώσεις από τη Ρωσία και οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές να μην συμμετέχουν ή να αγωνίζονται υπό ουδέτερη σημαία.

Την Τρίτη (24/1) μετά από διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους η ΔΟΕ ανέφερε ότι «κανένας αθλητής δεν πρέπει να εμποδίζεται να αγωνιστεί μόνο και μόνο λόγω του διαβατηρίου του».

Ένας δρόμος για την επιστροφή τους στον ανταγωνισμό «υπό αυστηρές προϋποθέσεις» θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, πρόσθεσε.

Οι προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού σε ορισμένα αθλήματα έχουν ξεκινήσει. Συνολικά 32 αθλήματα είναι στο πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 με περίπου 10.500 αθλητές να προκρίνονται μέσω εκατοντάδων ηπειρωτικών και διεθνών διοργανώσεων.

real.gr