Δράσεις για τον κρητικό πολιτισμό

Περιοδεία του καταξιωμένου ερευνητή και δασκάλου κρητικών χορών Γιάννη Μεγαλακάκη σε Θεσσαλονίκη , Χαλκιδική, Αριδαία , Έδεσσα και Σέρρες από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου έως την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου.

Στα σεμινάρια κρητικών χορών ,μπορούν να πάρουν μέρος άτομα κάθε ηλικίας και χορευτικού επιπέδου κρητικών χορών, αλλά και με γνώσεις σε άλλα είδη χορού. Στο Σεμινάριο, ο μαθητής – ενδιαφερόμενος θα διδαχτεί σε υψηλό επίπεδο χορούς από ολόκληρη την Κρήτη, αυτοσχεδιασμούς-φιγούρες, θα γνωρίσει την κρητική παραδοσιακή μουσική, τους καλλιτέχνες, την μαντινάδα, τα μουσικά όργανα και το σημαντικότερο θα μάθει να εκφράζει την ψυχή του μέσα από τον χορό. Ο κρητικός χορός έχει ιστορία πάνω από 3.000 χρόνια, άρα είναι μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Προσεγγίζουμε την τέχνη του κρητικού χορού σαν μία τέχνη που έχει μία οικουμενική – παγκόσμια εμβέλεια και δυναμική και ο θεατής το εισπράττει αυτό μέσω των μινωικών κινήσεων των χεριών, των πυρρίχιων βημάτων, των εκφράσεων του προσώπου του χορευτή. Ο κρητικός χορός μιλάει στη ψυχή όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα καταγωγής ή και εθνικότητας

Στη Κρήτη ο χορός και η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι εδώ και χιλιάδες χρόνια στη καθημερινή ζωή των Κρητών. Ο χορός μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, μέσα από ένα φυσικό τρόπο, δηλαδή μέσα από πανηγύρια, παρέες και οικογενειακές εκδηλώσεις. Στη Κρήτη μπορείς να καταλάβεις από ποιον τόπο προέρχεται κάποιος μέσω της χορευτικής του έκφρασης.

Ο γνωστός ερευνητής – δάσκαλος κρητικών χορών Γιάννης Μεγαλακάκης θα παρουσιάσει στην Έδεσσα το νέο του βιβλίο με μαντινάδες «Αγαπημένη λέξη μου έγινε τ’ όνομά σου» (εκδόσεις CaptainBook).

Οι εικόνες που πλαισιώνουν τις σελίδες είναι από τις διάφορες χορευτικές στιγμές και πάνω σε αυτές τυπώνονται τα λόγια του χορευτή. Είναι σαν να θέλει ο συγγραφέας να ζευγαρώσει το χορό με τις λέξεις. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον μεγάλο κρητικό στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη και το προλογίζει ο ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης Μιχάλης Αεράκης.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ:

Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου – Σεμινάριο Κρητικών Χορών

Οργάνωση Σεμιναρίου : Χορευτικός  Όμιλος Θεσσαλονίκης , Πληροφορίες : 6979779729

 

Χαλκιδική, Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου – Σεμινάριο Κρητικών Χορών

Οργάνωση Σεμιναρίου : Σύλλογος Κρητών Χαλκιδικής

Πληροφορίες : 6974021006

 

Αριδαία , Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, πρωινές ώρες- Σεμινάριο Κρητικών Χορών

Πληροφορίες : 6983939887

 

Έδεσσα , Σάββατο 16 Δεκεμβρίου , ώρα 18:00 – Παρουσίαση  βιβλίου

Οργάνωση Παρουσίασης : Βιβλιόφιλοι Έδεσσας και Σύλλογος Κρητών Πέλλας

Πληροφορίες : 6970995041

 

Σέρρες , Κυριακή 17 Δεκεμβρίου – Σεμινάριο Κρητικών Χορών

Οργάνωση Σεμιναρίου : Κρητική Αδελφότητα Ν. Σερρών

Πληροφορίες : 6977659346