Δρέσδη: Καταδίκη πέντε ατόμων για την κινηματογραφική κλοπή των 113 εκατ. ευρώ από μουσείο

Οι δράστες έκλεψαν πολύτιμα αντικείμενα αξίας 113 εκατομμυρίων ευρώ από το μουσείο «Πράσινος Θόλος» το 2019.

Πέντε άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για τη μεγάλη κλοπή πολύτιμων αντικειμένων από μουσείο της Δρέσδης το 2019.

Οι δράστες έκλεψαν πολύτιμα αντικείμενα αξίας 113 εκατομμυρίων ευρώ από το μουσείο «Πράσινος Θόλος» το 2019.

Η γερμανική αστυνομία εντόπισε πολλά από τα κλοπιμαία, συμπεριλαμβανομένου ενός ξίφους επικαλυμμένου με διαμάντια, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι ο υπόλοιπος θησαυρός μπορεί να μην βρεθεί ποτέ.

Οι δράστες, μέλη ενός διαβόητου κυκλώματος, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης από τέσσερα έως έξι χρόνια.

Πώς έγινε η κλοπή

Το κύκλωμα, τα μέλη του οποίου ζούσαν στο Βερολίνο, είχαν επισκεφθεί το μουσείο πολλές φορές, προετοιμάζοντας τη διάρρηξη.

Λίγες ημέρες πριν την κλοπή, έκοψαν τα κάγκελα ενός παραθύρου του μουσείου σε «τυφλό» σημείο και τα κόλλησαν εκ νέου, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή η φθορά. Πρόκειται για το παράθυρο από το οποίο εισήλθαν τελικώς στον χώρο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου 2019, έβαλαν φωτιά σε υποσταθμό ρεύματος κοντά στο μουσείο, βυθίζοντας στο σκοτάδι την περιοχή, ενώ δύο από τους άνδρες εισέβαλαν στο κτήριο, αφαιρώντας μέσα σε λίγα λεπτά –μεταξύ άλλων- περισσότερα από 4.300 διαμάντια, πολλά από τα οποία δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Κάμερες κλειστού κυκλώματος κατέγραψαν τις κινήσεις των μασκοφόρων δραστών, οι οποίοι έσπασαν γυάλινες προθήκες του «Πράσινου Θόλου», αποσπώντας πολύτιμα αντικείμενα.

Στη συνέχεια, οι δράσεις έριξαν αφρό από πυροσβεστήρα για να καλύψουν τα ίχνη τους προτού διαφύγουν με αυτοκίνητο, το οποίο ακολούθως εγκατέλειψαν και έκαψαν σε χώρο στάθμευσης.