Δύσπιστοι Γάλλοι, Γερμανοί και Ιταλοί απέναντι στις κυβερνήσεις, τι δείχνει δημοσκόπηση

Τα ποσοστά των πολιτών που εκφράζουν δυσαρέσκεια προς τους πολιτικούς ηγέτες τους

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου OpinionWay που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Παρίσι, η δυσπιστία των πολιτών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας αυξάνεται έναντι της πολιτικής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 68% των Γάλλων θεωρεί ότι η «δημοκρατία δεν λειτουργεί πλέον καλά», αυξημένο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι.

Ανάλογη αύξηση παρατηρείται και στην Ιταλία (+5% στο 63%) και ιδιαίτερα στη Γερμανία (+8% στο 47%).

Κλονισμένη η εμπιστοσύνη απέναντι στους πολιτικούς

Αναλυτικά, μονάχα το 18% (+1) των Γάλλων εκτιμά ότι η γνώμη τους «λαμβάνεται υπόψη» από τους πολιτικούς αξιωματούχους.

Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 33% στη Γερμανία, όμως με μια πτώση 12 ποσοστιαίων μονάδων σε διάστημα ενός έτους.

Όταν σκέφτονται την πολιτική, το 37% των Γάλλων νιώθει καταρχάς «δυσπιστία», ένας σταθερός αριθμός, έναντι 30% στην Ιταλία (+1) και 30% επίσης στη Γερμανία (+4).

Μονάχα το 30% (+1) των Γάλλων κρίνει ότι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι του είναι «μάλλον έντιμοι» έναντι 45% των Γερμανών (-8) και 26% των Ιταλών (-3).

Το 60% (+1) των Γάλλων δηλώνει δυσαρεστημένο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που οι Γερμανοί εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σε ποσοστό 68% για τον καγκελάριό τους Όλαφ Σολτς, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 23%.

Στην Ιταλία, η αντιδημοτικότητα της επικεφαλής της κυβέρνησης Τζόρτζια Μελόνι αυξάνεται επίσης κατά 9%, φθάνοντας στο 44%.

Οι αντιφάσεις

Εντούτοις, καταγράφονται αντιφάσεις μεταξύ των ερωτηθέντων.

Το 83% (+1) των Γάλλων δηλώνει υπέρ ενός δημοκρατικού πολιτικού συστήματος, ενώ το 34% (+5) θα ήθελε να έχει στην ηγεσία της χώρας «έναν ισχυρό άνδρα που δεν θα ανησυχεί για το Κοινοβούλιο ούτε για τις εκλογές» και το 23% (+4) θα επιθυμούσε «ο στρατός να κυβερνά τη χώρα».

Βάσει της δημοσκόπησης, το 27% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της Δεξιάς, το 22% υπέρ της Αριστεράς, το 15% στο Κέντρο, το 9% στην ακροδεξιά και το 4% στην ακροαριστερά. Το εναπομείναν 23% δεν εντάσσεται στο πολιτικό φάσμα.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.514 ανθρώπων στη Γαλλία, 1.632 στη Γερμανία και 1.706 στην Ιταλία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ