Ε. Αχτσιόγλου: Πότε θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και επισφαλούς εργασίας θα είναι οι βασικοί «πυλώνες» πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η αγορά εργασίας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Όπως περιέγραψε χθες η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στη Συνδιάσκεψη της ΓΣΕΕ για την 100ή της επέτειο, οι μισθοί θα αρχίσουν να αποκαθίστανται σταδιακά, καθώς το υπάρχον πλαίσιο που ρυθμίζει την αγορά εργασίας έχει φτάσει στα όριά του και γι αυτό προτείνεται μια προσεκτική αύξηση στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, εντός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Οι Συλλογικές Συμβάσεις, σύμφωνα με την κα Αχτσιόγλου, θα επανέλθουν σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2018, καθώς η συμφωνία με τους θεσμούς για τον μηχανισμό μέτρησης της κάλυψης των κλαδικών συμβάσεων επαναφέρει σε ισχύ την αρχή της επεκτασιμότητας, που ανεστάλη το 2011 οδηγώντας τους κλαδικούς μισθούς σε πτώση.

Από τον ερχόμενο Αύγουστο, οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται σε ολόκληρο τον κλάδο, εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Ομοίως θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται πως η αρχή της επεκτασιμότητας θα επανισχύσει με αυτήν την ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Η υπουργός προανήγγειλε νομοσχέδιο που θα θέτει αυστηρούς κανόνες στις εργολαβίες, μέσω των οποίων, όπως είπε, συχνά παραβιάζεται ή παρακάμπτεται η εργατική νομοθεσία. Στο ίδιο ν/σ θα περιλαμβάνεται κλιμακωτή έκπτωση στο πρόστιμο για όσους προσλαμβάνουν τον αδήλωτο εργαζόμενο.

«Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Όχι μόνο γιατί βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα μίας ιδιαίτερα δύσκολης διαδρομής αλλά και γιατί είναι ακριβώς η περίοδος στην οποία θέτουμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο», σημείωσε η κα Αχτσιόγλου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει για το εργατικό δυναμικό η ψηφιοποίηση της εργασίας.
Πηγή: insider.gr