ΕΑΓΜΕ και Δήμος Αριστοτέλη αναδεικνύουν τη γεωλογική ιστορία της Ανατ. Χαλκιδικής

“Γεωτόπους” και “Γεωδιαδρομές” χαρτογραφούνται στην ανατολική Χαλκιδική, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Αριστοτέλη και της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), για την ανάδειξη της γεωλογικής ιστορίας και κληρονομίας της περιοχής.

Κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ αποτελούμενο από την Δρ. Ειρήνη Ζανανίρι, Προϊσταμένη του Τμήματος Γενικής Γεωλογίας, Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων και Εφαρμογών (ΓΕΧΑΕ) και την κ. Βασιλική Μπαρσάκη, Γεωλόγο – Γεωπεριβαλλοντολόγο, πραγματοποίησε ήδη επίσκεψη στην περιοχή και συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στέλιο Βαλιάνο για τον συντονισμό ενεργειών που θα αποσκοπούν στην προβολή της γεωποικιλότητας της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών εργασιών του εγχειρήματος, πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε διάφορες θέσεις ενδιαφέροντος, με τη συνδρομή κατοίκων του Παλαιοχωρίου, ενώ για τη βέλτιστη απεικόνιση χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα μέσα (UAV).

Η συνεργασία της ΕΑΓΜΕ με τον Δήμο Αριστοτέλη εντάσσεται στις δράσεις του Έργου GEOINFRA: Δράσεις Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων Ελλάδας για τη Στήριξη της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας (https://bit.ly/3Ldv8Ht).

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας δήλωσε:

 «Ακόμα μια φορά αποδεικνύουμε, ότι στην προσπάθεια ενίσχυσης της τουριστικής προοπτικής του τόπου μας, αξιοποιούμε ενεργά κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία. Η ανάδειξη “γεωτόπων” και η χάραξη “γεωδιαδρομών”, θα επιτρέψει στους επισκέπτες και περιηγητές να γνωρίσουν τη γεωλογία της αριστοτελικής γης, σε συνδυασμό με την βιοποικιλότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό της, ώστε να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο που θα συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.»