Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας στην Αγιορειτική Εστία ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΚΗΣ “Άγιον Όρος – Βίος της Ερήμου”

Εγκαινιάστηκε στις 13 Φεβρουάριου από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, η έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κουκή, «Άγιον Όρος – Βίος της Ερήμου», που παρουσιάζεται στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας.

Η εν λόγω έκθεση, είναι η πρώτη από μία σειρά δράσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός του φετινού επετειακού και εορταστικού έτους, μιας και η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε την πολύτιμη συμβολή της Αγιορειτικής Εστίας στον επιστημονικό και πολιτιστικό χώρο, στην διεθνή ακτινοβολία και δραστηριότητα του έργου της, καθώς και στον προγραμματισμό των επετειακών εκδηλώσεων που θα αναπτυχθούν στη διάρκεια του έτους και θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα. Με τον Νίκο Κουκή, που είναι και μουσικός της  Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζέρβας συνδέεται με παλαιά φιλία από την  εποχή που ήταν πρόεδρος του Ε.Τ.Ο.Σ./Κ.Ο.Θ.

Ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστάσιος Ντούρος  επεσήμανε ότι: «οι φωτογραφίες του Νίκου Κουκή, από την δύσβατη περιοχή της «ερήμου» του Αγίου Όρους, μας μεταφέρουν σ’ ένα τόπο διαφορετικό, όπου η μεγάλη παράδοση του αγιορειτικού αναχωρητισμού έχει αναδείξει σημαντικές μορφές της Αθωνικής Πολιτείας, όπως ο σπουδαίος υμνογράφος Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης. Ο Ν. Κουκής, συλλαμβάνει με τον φωτογραφικό φακό φευγαλέα στιγμιότυπα από τον λατρευτικό και τον καθημερινό βίο των μοναχών, από την προετοιμασία του αγιορείτικου πανηγυριού, από την πορεία των προσκυνητών προς τον προορισμό τους, στιγμιότυπα, πάνω στα οποία οργανώθηκαν και οι ενότητες της έκθεσης».

Ο Νίκος Κουκής  γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Σπούδασε φλάουτο στο Κρατικό Ωδείο της πόλης. Εργάζεται ως μουσικός στην Κρατική Ορχήστρα και παράλληλα διδάσκει στο Ωδείο Άνω Πόλης. Με την καλλιτεχνική φωτογραφία ασχολείται από το 1978. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος φωτογραφικών εργασιών οι οποίες παρουσιάστηκαν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις καθως και  σε εκδόσεις, λευκώματα φωτογραφικού περιεχομένου. Φωτογραφίες του Νίκου Κουκή υπάρχουν στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και σε ιδιωτικές συλλογές.

• Επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας & Φαίδων Χατζηαντωνίου, Αρχιτέκτων – Αναστηλωτής.

• Διάρκεια: 13 Φεβρουαρίου έως 4 Απριλίου 2020.

• Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00

Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00

Σάββατο: 09:00 – 14:00

• Χώρος: Εκθεσιακός χώρος Αγιορειτικής Εστίας Εγνατία 109, 54635 Θεσσαλονίκη

Τ. 2310263308, F. 2310250648

www.agioritikiestia.gr

[email protected]