Εκδηλώσεις μνήμης στο Μαύρο Αλώνι της Ιερισσού

Τη μνήμη της σφαγής 400 Ιερισσιώτων από τους Τούρκους τίμησε η Ιερισσός στην τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι» και εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες χόρεψαν τον καγκελευτό χορό.

Στο μνημείο πεσόντων την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ.κ.Θεόκλητος, ενώ παρέστησαν οι βουλευτές Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη, Γιώργος Βαγιωνάς και Σωτηρία Βλάχου, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς, ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Γιώργος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Το 1821 κατά την επανάσταση στην Χαλκιδική οι Τούρκοι κατά διαταγή του Σιντίκ Γιουσούφ Μπέη έσφαξαν 400 Ιερισσιώτες. Με ύπουλο τρόπο υποσχέθηκε γενική αμνηστία σ΄ όλους όσους θα παραδινόταν. Αφού παραδόθηκαν 400 που πίστεψαν στα λόγια του, τους ανάγκασε με την απειλή των όπλων να χορεύουν. Σε κάθε στροφή του χορού τα σπαθιά των Τούρκων έσφαζαν και από έναν χορευτή.

Για να τιμηθεί εκείνη η θυσία, στην τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι» τελέσθηκε τρισάγιο και στην συνέχεια στήθηκε χορός, στον οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες Ιερισσιώτες και επισκέπτες. Ο χορός λέγεται «καγκελευτός» και αναπαριστά την σφαγή. Είναι αργόσυρτος, πάνω στα συρτά και διστακτικά βήματα των καταδικασμένων σε θάνατο. Το τραγούδι είναι γεμάτο υπονοούμενα για την πολυπόθητη λευτεριά, καθώς για πολλά χρόνια μετά, το έθιμο γινόταν με την παρουσία των τούρκων και τα πράγματα δεν μπορούσαν να ειπωθούν ανοιχτά.

halkidikinews.gr