Εκκένωση της Μονής Εσφιγμένου ζητά ο Άρειος Πάγος από τους ζηλωτές μοναχούς

Απορρίφθηκαν από τον Άρειο Πάγο οι αιτήσεις αναίρεσης που κατέθεσαν οι ζηλωτές μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τη νέα αδελφότητα της Μονής και παραμένουν κλεισμένοι εντός του κτηριακού συγκροτήματος. Οι αιτήσεις κατατέθηκαν από τους «καταληψίες των ακινήτων της Μονής», όπως τους χαρακτηρίζει η νέα αδελφότητα, κατά της απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης 122/17.6.2020 με την οποία υποχρεούνται να παραδώσουν τελεσιδίκως τα κατειλημμένα ακίνητα εντός και εκτός Αγίου Όρους στη Μονή (κεντρικό κτηριακό συγκρότημα, τμήμα αντιπροσωπείου Καρυών, κονάκι Ν. Ρόδων, αγρόκτημα Ιερισσού).

Η νέα αδελφότητα που είναι και αναγνωρισμένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο διεκδικεί την είσοδό της στην έδρα της που παραμένει κατειλημμένη από τους μοναχούς της παλιάς αδελφότητας, λεγόμενοι και ζηλωτές.

 «Το θέμα εκκλησιαστικά και διοικητικά έχει τακτοποιηθεί και λήξει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Από δικαστικής απόψεως, ενώ προ πολλού έχουν ληφθεί και επικυρωθεί οι αποφάσεις και θα έπρεπε να έχουν εξαρχής εφαρμοστεί, ύστερα από πλήθος εφέσεων, αιτήσεων αναστολής και λοιπών καθυστερήσεων, σήμερα το θέμα τελεσιδίκησε. Πλέον, το θέμα εκκρεμεί μόνο σε επίπεδο εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων από τα αρμόδια για την προστασία του Αγίου Όρους όργανα της πολιτείας», αναφέρει η ανακοίνωση της αναγνωρισμένης Μονής Εσφιγμένου.

Πηγή: voria.gr

error: Content is protected !!