Εκλογές 2023: «Κλείδωσαν» οι λεπτομέρειες για το Debate

Πότε προγραμματίζεται να γίνει η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών

Την Παρασκευή 5 Μαΐου και ώρα 12.30 μ.μ. ήταν η προγραμματισμένη τρίτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Βουλευτικών Εκλογών, ενόψει της κορυφαίας διαδικασίας των εκλογών της 21ης Μαΐου, έπειτα από πρόσκληση της Υπηρεσιακής Υπουργού Εσωτερικών, καθηγήτριας κ. Καλλιόπης Σπανού.

Οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων καλούνται να προσέλθουν προκειμένου να οριστικοποιήσουν ζητήματα που τέθηκαν στην συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής που συνήλθε το Σάββατο 29 Απριλίου και κυρίως το θέμα της τηλεοπτικής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών που θα διεξαχθεί στην ΕΡΤ στις 10 Μαΐου, προκειμένου να “κλειδώσουν” και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Στην ατζέντα και η επιστολή των έξι δημοσιογράφων από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, που θα θέσουν τις ερωτήσεις.

Η κομβική αλλαγή που ζητούν οι δημοσιογράφοι

Κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στο Ραδιομέγαρο με αντικείμενο τη διεξαγωγή του debate συμφώνησαν να προτείνουν της αντικατάσταση της έκτης και τελευταίας ενότητας της απευθείας τοποθέτησης των πολιτικών αρχηγών, με μια ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων. “Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα και στους έξι δημοσιογράφους να υποβάλλουν ερωτήσεις σε όλους τους αρχηγούς” αναφέρουν στη σχετική επιστολή, μέσω της οποίας ζητούν επίσης ενημέρωση για τη σειρά με την οποία θα απαντούν οι πολιτικοί αρχηγοί ανά θεματική ενότητα.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της διακομματικής είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο προσθήκης ελεύθερης ερώτησης, ωστόσο είχε αποκλειστεί για λόγους χρόνου, με το σκεπτικό ότι θα “ξεχείλωνε” χρονικά η διαδικασία. Είχε συζητηθεί και το ενδεχόμενο μιας πιο χαλαρής συζήτησης, αλλά και πάλι δεν υπήρξε ομοφωνία.

Η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι θεματικές ενότητες

Οι θεματικές ενότητες του debate είναι οι εξής:

1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα

3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

5) Περιβάλλον και Ενέργεια

6) Θα υπάρχει και έκτος γύρος, στον οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να προβούν στην καταληκτική τους τοποθέτηση, για όποιο θέμα εκείνοι επιθυμούν.

Συντονιστής της τηλεμαχίας θα είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς και θα συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι –με αλφαβητική σειρά– Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Παναγιώτης Στάθης (OPEN), Ράνια Τζίμα (MEGA).

Στο πλαίσιο της κλήρωσης που πραγματοποιήθηκε η Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ θα θέσει την πρώτη ερώτηση στους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ η Μάρα Ζαχαρέα από τον Star θα υποβάλλει την τελευταία.

“Ζητάμε η 6η ενότητα να είναι μια ενότητα που δεν θα είναι απλώς δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών χωρίς ερωτήσεις, να είναι μια ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων” είπε ο Γιώργος Κουβαράς.

“Δεν υπήρξε διαφωνία μεταξύ των δημοσιογράφων. Συμφωνήσαμε σε όλα. Τώρα αν απαντήσουν οι πολιτικοί, αυτό είναι δική τους υπόθεση” είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαδάκης.

“Μονόλογο ή τοποθετήσεις οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πάρα πολλούς σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Ας μας δοθεί λίγο παραπάνω χρόνος. Νομίζω ότι πιο ουσιαστικό θα είναι το αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι θα το δεχτεί η διακομματική επιτροπή” ανέφερε ο Αντώνης Σρόιτερ.

Από την πλευρά της η Ράνια Τζίμα σημείωσε ότι: “Είχαμε μια συνεννόηση εύκολη, σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Συμφωνήσαμε να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να προσθέσουμε μια θεματική“.

“Καθορίστηκε το πλαίσιο ομοφώνως. Είναι σημαντικό για μας να μπορούμε να ρωτήσουμε όλοι όλους. Έχουμε κοινή στάση απέναντι σε αυτό. Ελπίζω να το δεχτεί η διακομματική επιτροπή. Θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει να το δεχτεί», τόνισε ο Παναγιώτης Στάθης.

“Είναι εύλογο και λογικό να προστεθεί μια θεματική ενότητα ελεύθερης ερώτησης. Δίνει έτσι και περισσότερο χώρο περισσότερο αέρα σε μας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουμε τι θέλουμε και δημιουργεί και συνθήκες ισοτιμίας μεταξύ μας” είπε η Σία Κοσιώνη.

Το debate θα διεξαχθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, στις 21:00, στο Studio 4 του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, το οποίο ήδη διαμορφώνεται κατάλληλα για αυτό το σκοπό.

Πηγή: ertnews.gr