Εκλογές 2023: Πού ψηφίζουν κληρικοί και δημόσιοι υπάλληλοι

Λίγες ημέρες απέμειναν περίπου για τις εκλογές 2023, με τους πολίτες να ετοιμάζονται να σπεύσουν στην κάλπη, καθώς η εκλογική μάχη των κομμάτων βρίσκεται στο «κόκκινο»

Μέσα από ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, «Μάθε πού ψηφίζεις», μπορούν να ενημερωθούν για το εκλογικό κέντρο στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και μέσα σε μερικά λεπτά βρίσκουν με μερικά κλικ, το σημείο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το iefimerida.gr έχει δημοσιεύσει ένα πληρέστατο οδηγό για τις εκλογές 2023, ώστε κάθε πολίτης να γνωρίζει όσα χρειάζεται για την εκλογική διαδικασία.

Στις εκλογές 2023, της 21ης Μαΐου, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Για πρώτη φορά, απέκτησαν δικαίωμα ψήφου και οι Έλληνες του εξωτερικού υπό δύο προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι δικαστικοί, οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι και οι κληρικοί ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, είτε στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους, εάν είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικό εκλογικό κατάλογο ετεροδημοτών, ψηφίζοντας τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένοι.

Άνδρας βάζει το ψηφοδέλτιο μέσα στην κάλπη στις εκλογές 2023

Στερούνται του δικαιώματος ψήφου στις εκλογές:

    Όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή.

    Όσοι καταδικάζονται αμετάκλητα:

 (α) σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα ή

(β) σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή

(γ) σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.

iefimerida.gr