Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup – Ποια θέματα θα συζητηθούν

Με τη συμμετοχή του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου

Θέματα εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), όπως η γαλλογερμανική πρόταση για ξεχωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, η τραπεζική ενοποίηση και η μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) βρίσκονται στο επίκεντρο του έκτακτου Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στις 12 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup γίνεται με τη διευρυμένη μορφή της, με τους 27 υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι θα προετοιμάσουν το έδαφος για τις συζητήσεις που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Σε ό,τι αφορά την τραπεζική ενοποίηση, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την εξασφάλιση ρευστότητας σε εξυγιάνσεις τραπεζών. Θα συζητήσουν, επίσης, τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα κοινό δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των τραπεζών, πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή πριν από το 2024.

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ESM, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τη σχέση του με τους άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, καθώς και ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους, όπως για παράδειγμα πώς και αν θα μπορούσε ο ESM να διευκολύνει την αναδιάρθρωση του χρέους για τα κράτη-μέλη που πρόκειται να λάβουν δάνεια διάσωσης, σύμφωνα με την πρακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τέλος, το ζήτημα της Ιταλίας και η αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει με την Επιτροπή, σχετικά με τον προϋπολογισμό της, επισήμως δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, ωστόσο αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών.