Έλενα Κουντουρά: Απογειώσαμε τον ελληνικό τουρισμό την τελευταία τετραετία

Για θεαματική αύξηση του ελληνικού τουρισμού πάνω από 35% την τελευταία τετραετία, με ιστορικά ρεκόρ αφίξεων και εσόδων κι ανάδειξή του σε κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την ανάπτυξη έκανε λόγο η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, στον χαιρετισμό της στον καθιερωμένο θεσμό της ελληνικής ξενοδοχίας, Greek Hospitality Awards 2019, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του υπουργείου και του ΕΟΤ.

Σύμφωνα με την κ. Κουντουρά, «με την εθνική τουριστική πολιτική που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε από το 2015, με στρατηγικές συμφωνίες και διαπραγματεύσεις και με δυναμικές δράσεις στην παγκόσμια προώθηση και προβολή, καταφέραμε να απογειώσουμε τον ελληνικό τουρισμό τα τέσσερα τελευταία χρόνια, με ρυθμούς ανάπτυξης κάθε χρόνο διπλάσιους του παγκόσμιου μέσου όρου».

Η υπουργός επισήμανε ότι η διαρκής τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών οδήγησε στη σημαντική ενίσχυση των οικονομικών αποτελεσμάτων στον τουριστικό κλάδο την τελευταία διετία με διψήφια αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας, στην αύξηση της απασχόλησης και σε «έκρηξη» νέων επενδύσεων. Όπως είπε, ο ελληνικός τουρισμός στήριξε συνολικά την εγχώρια οικονομία, συμπαρασύροντας στην ανάπτυξη όλους τους παραγωγικούς κλάδους που συνδέονται μαζί του.

«Ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας και χτίσαμε σχέσεις με την παγκόσμια τουριστική αγορά, με τους ηγέτες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, που ξέρουν ότι έχουν απέναντί τους έναν αξιόπιστο συνομιλητή και εμπιστεύονται την Ελλάδα. Ενισχύσαμε την εξωστρέφειά μας και η χώρα μας είναι από τους πιο περιζήτητους προορισμούς για τουρισμό όλο το χρόνο» υπογράμμισε η κ. Κουντουρά.

Η ίδια υποστήριξε ότι αυτή η επιτυχία της Ελλάδας, που αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς φορείς, δεν οφείλεται στην τουριστική πτώση άλλων χωρών και σε συγκυρίες, αλλά στο ότι «με συγκεκριμένη στρατηγική, σε στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες, τους παραγωγικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργήσαμε κι αξιοποιήσαμε τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη  του ελληνικού τουρισμού. Αυτή η επιτυχία είναι επιτυχία όλων μας, είναι επιτυχία της Ελλάδας και μας κάνει πολύ υπερήφανους» σημείωσε.

Για το 2019 τόνισε ότι είναι απαιτητική χρονιά, με ιδιαιτερότητες που κρατούν σε εγρήγορση όλη την ευρωπαϊκή ταξιδιωτική αγορά, που ήδη το υπουργείο Τουρισμού διαχειρίζεται, με στόχο τη διατήρηση της υψηλής ζήτησης και την ενίσχυση των τουριστικών μεριδίων.

Αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό, με στόχο να διαμορφωθούν νέες συνθήκες και προοπτικές για την εξασφάλιση της τουριστικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον ιδιωτικό τομέα, για το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει στον τομέα της φιλοξενίας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ελκυστικής εικόνας και της φήμης της Ελλάδας διεθνώς.

Απευθυνόμενη στους ανθρώπους του τουρισμού, τόνισε ότι αντιπροσωπεύουν ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της επιχειρηματικότητας της χώρας μας, λέγοντας «είστε  η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας που πηγαίνει μπροστά».

Η κ. Κουντουρά απένειμε τα κορυφαία βραβεία στην κατηγορία «Top Greek Hotel 2019» στους εκπροσώπους των ξενοδοχείων «Rocabella Myconos Hotel» και «Grecotel Corfu Imperial Exclusive», όπως επίσης και στην κατηγορία «Top Greek Resort 2019» στους εκπροσώπους των «Μayia Exclusive Resort & Spa», «Anemos Luxury Grand Resort», «Grand Resort Lagonissi», «Temes» και «Sani Resort».