ΕΛΕΤΑΕΝ: Το Αιγαίο μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα εξαγωγέα πράσινης ενέργειας

Το Αιγαίο πέλαγος, με το αιολικό του δυναμικό μπορεί να καταστήσει τη xώρα εξαγωγέα πράσινης ενέργειας και έτσι να αποτελέσει πολύτιμο παράγοντα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Το γεγονός τούτο, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση πολύ μεγάλων, ξένων και ελληνικών, επενδύσεων σε αιολικά πάρκα και διασυνδέσεις στα νησιά και τη θάλασσα του Αιγαίου, ενισχύει τη διεθνή σημασία -άρα και την ασφάλεια- της περιοχής.

Αυτά επισημαίνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) στο κείμενο με το οποίο συμμετέχει στο διάλογο που ξεκίνησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στον μοναδικό επιβεβαιωμένο ενεργειακό πόρο της, που είναι το αιολικό της δυναμικό και ειδικά αυτό του Αιγαίου, νησιωτικό και θαλάσσιο. Κάτι που προϋποθέτει μεγάλες επενδύσεις τόσο σε αιολικές εγκαταστάσεις όσο και σε διασυνδέσεις.

Κατά την ομιλία του χθες στο Περιφερειακό Συνέδριο που πραγματοποιείται στη Ρόδο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι τα νησιά αποτελούν μια «αβύθιστη» πλατφόρμα εκμετάλλευσης ΑΠΕ υψηλής δυναμικότητας ενώ εκτίμησε ότι η αξιοποίηση των συγκριτικών ενεργειακών πλεονεκτημάτων της χώρας μπορεί να φέρει επενδύσεις ύψους 25-35 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Τις θέσεις του για τον ενεργειακό σχεδιασμό δημοσιοποίησε σήμερα και ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά, προτάσσοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη επίτευξης των εθνικών στόχων διείσδυσης των ΑΠΕ από εγχώριες επιχειρήσεις.