Ελληνικά τα κορυφαία κατσικίσια τυριά

– Ποιο κατέκτησε την 1η θέση στον κόσμο
24 στα 50 κορυφαία κατσικίσια τυριά στον κόσμο είναι από την Ελλάδα
Στην κορυφή του κόσμου με τα καλύτερα κατσικίσια τυριά βρέθηκε ένα ελληνικό τυρί, ενώ στα 50 κορυφαία σχεδόν τα μισά, τα 24, είναι από την Ελλάδα.
Ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas δημοσίευσε τη σχετική λίστα με την πρώτη δεκάδα να καταλαμβάνεται από 5 ελληνικά καστικίσια τυριά.
Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε η σφέλα, το πικάντικο, ημίσκληρο λευκό τυρί άλμης που έρχεται από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Λίγο πιο κάτω, στην 5η θέση βρέθηκε η φορμαέλλα Παρνασσού – Αράχωβας. Πρόκειται για σκληρό τυρί που παράγεται μόνο στο νομό Βοιωτίας, ενώ η ονομασία της έχει καταχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης από το 1996.
Ακριβώς από κάτω, η αγαπημένη και διαχρονική μυζήθρα και το κεφαλοτύρι, στην 6η και 7η θέση αντίστοιχα. Τη δεκάδα κλείνει το μανούρι, το μαλακό τυρί τυρογάλακτος που παράγεται κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, στην Κρήτη και τη Θεσσαλία.
Τα 24 τυριά που κέρδισαν μία θέση στη λίστα
Σφέλα, 1η θέση
Φορμαέλλα Αράχωβας-Παρνασοού, 5η θέση
Μυζήθρα, 6η θέση
Κεφαλοτύρι, 7η θέση
Μανούρι, 10η θέση
Μαστέλο, 11η θέση
Κατίκι Δομοκού, 13η θέση
Κυνομυζήθρα Κρήτης, 14η θέση
Γαλοτύρι, 16η θέση
Κοπανιστή, 21η θέση
Κρασοτύρι, 25η θέση
Ταλαγάνι, 28η θέση
Μπάτζος, 30η θέση
Κρασοτύρι Κω, 41η θέση
Σουρωτό, 48η θέση
Πηχτόγαλο Χανίων, 49η θέση
Καθούρα, 50η θέση
Ξυνότυρο, 55η θέση
Ξύγαλο Σητείας, 56η θέση
Ανεβατό, 57η θέση
Χλωρό, 60η θέση
Τυροζούλι, 67η θέση
Νάξος Κεφαλοτύρι, 77η θέση
Γίδινο, 97η θέση