Έμφραγμα: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που προειδοποιούν ένα μήνα πριν

Έρευνα αναφέρει πως το 90% των ασθενών που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή είχαν προειδοποιητικά σημάδια και δεν έδωσαν σημασία

Η καρδιακή προσβολή είναι ένα σοβαρό επείγον περιστατικό και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως γρήγορα. Τα κύρια σημάδια είναι κυρίως πόνος στο στήθος και αίσθημα ζάλης. Ωστόσο, έρευνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας έδειξε ότι υπάρχουν επτά συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν ένα μήνα πριν από ένα έμφραγμα.

Γράφοντας στο περιοδικό «Circulation», οι γιατροί διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των γυναικών αναφέρουν ενοχλήσεις στο στήθος πριν την καρδιακή προσβολή.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Άρκανσας διαπίστωσαν ότι το 90% των συμμετεχόντων είχαν ασυνήθιστα συμπτώματα περισσότερο από ένα μήνα πριν από την καρδιακή προσβολή και ότι αυτά υποχώρησαν μετά το συμβάν.

Τα πιο συνηθισμένα επτά ήταν τα εξής:

  1. Διαταραχή του ύπνου (48%)
  2. Δύσπνοια (42%)
  3. Δυσπεψία (39%)
  4. Άγχος (35,5%)
  5. Βαριά/αδύναμα χέρια ή πόδια (24,9%)
  6. Αλλαγές στη σκέψη (23,9%)
  7. Απώλεια της όρεξης (21,9%)

Μιλώντας στην εφημερίδα «The Sun», ειδικός δήλωσε ότι υπάρχει πλήθος άλλων συμπτωμάτων που μπορεί να υποφέρουν οι άνθρωποι.

Επιστήμονες εξηγούν ότι τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, σφίξιμο στο στήθος, βάρος στο στήθος – τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι ο καρδιακός μυς δεν λαμβάνει αρκετό οξυγονωμένο αίμα.

Μπορεί επίσης να υπάρχει πόνος ή αδυναμία στα πόδια και τα χέρια μας – και πάλι λόγω μειωμένης κυκλοφορίας, είπε ο ειδικός.

Και πρόσθεσε: «Άλλα συμπτώματα της καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να είναι η δύσπνοια, το αίσθημα παλμών της καρδιάς (όταν κάποιος μπορεί να αισθανθεί τους χτύπους της καρδιάς του).

Το πρώτο, είπε, είναι το «καρδιολογικό», το οποίο σχετίζεται με καταστάσεις που επηρεάζουν την καρδιά.

Το δεύτερο, πρόσθεσε, είναι το αγγειακό, το οποίο αναφέρεται σε καταστάσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία, όπως οι αρτηρίες ή οι φλέβες.

«Η στένωση ή η απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων, για παράδειγμα λόγω συσσώρευσης πλάκας, μια κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Τα μπλοκαρισμένα αιμοφόρα αγγεία μπορούν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο εάν η καρδιά ή ο εγκέφαλος στερούνται οξυγόνου, με τη στεφανιαία νόσο να αποτελεί την κύρια αιτία καρδιακών προσβολών», πρόσθεσε ο ειδικός.

Μεγάλος ο κίνδυνος από το κάπνισμα

Όσον αφορά τα αίτια των καρδιαγγειακών παθήσεων ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι το κάπνισμα.

«Άλλοι περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν μεταβολικοί παράγοντες, όπως η υψηλή χοληστερόλη ή ο διαβήτης. Το υψηλό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί αιτία καρδιαγγειακής νόσου και παράγοντα που συμβάλλει στις καρδιακές προσβολές. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε το άγχος, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν σωματική δραστηριότητα ή φροντίδα της ψυχικής ευεξίας, χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως ο διαλογισμός».

Πρόσθεσε ότι είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε τους δεσμούς μεταξύ των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων.

«Εάν έχετε στενό συγγενή με καρδιακή νόσο, είναι πιθανό να πάσχετε κι εσείς από αυτήν. Εξίσου η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι που είναι μαύρης ή νοτιοασιατικής εθνικότητας έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου», πρόσθεσε.

«Εάν υποφέρετε από κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παθολόγο σας», προτείνουν οι ειδικοί.

Πηγή: protothema.gr