Ενίσχυση για τις επιτραπέζιες ελιές Χαλκιδικής ζητούν οι παραγωγοί

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Να συμπεριληφθεί και η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής στα ειδικότερα μέτρα ενίσχυσης επί μέρους προϊόντων ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

 «Μέσω της ανακατανομής των αδιάθετων αγροτικών κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας για την καταπολέμηση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού στις αγροτικές περιοχές, θα επιτευχθεί ανακατεύθυνση κονδυλίων τα οποία θα στηρίξουν τους παραγωγούς μας», αναφέρεται στην επιστολή.

 «Το εισόδημα των αγροτών έχει πέσει και παράλληλα προηγήθηκε μια δύσκολη τουριστική σεζόν. Η οικονομία στο νομό μας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Ζητάμε να ενταχθεί η επιτραπέζια ελιά στα ειδικότερα μέτρα ενίσχυσης επί μέρους προϊόντων, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των αγροτών και η εσωτερική οικονομία, για να μπορέσουν να επιβιώσουν τον χειμώνα που έρχεται οι αγρότες, να κάνουν τζίρο τα μαγαζιά και να δοθεί μια οικονομική ανάσα για το 2021», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης.

Όπως τονίζεται στην επιστολή του Επιμελητηρίου δημιουργήθηκαν ζητήματα στην συγκομιδή των ελιών, κυρίως με τη «διαδικασία πρόσκλησης των μετακλητών εργατών και της έλευσή τους στην χώρα μας από τους Συνοριακούς Σταθμούς της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής προκειμένου να εργαστούν στην αγροτική οικονομία του νομού», και ειδικά φέτος λόγω πανδημίας «προσκλήθηκε μεγαλύτερος αριθμός μετακλητών εργατών γης και καταβλήθηκαν κατ’ επέκταση από τους παραγωγούς και περισσότερα παράβολα κατά τη διαδικασία πρόσκλησής τους». Την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής και συγκομιδής (που γίνεται με ταχέρια) παρέμεινε υψηλό.

Επίσης σημειώνεται πως «υπάρχουν πολλά αποθέματα παραγωγής από την περσινή σεζόν που δεν διατέθηκαν από τους εμπόρους, οι οποίοι από την πλευρά τους είναι επίσης πολύ επιφυλακτικοί και προς την διάθεσή της στην αγορά, φοβούμενοι ενδεχόμενο κίνδυνο επιβολής νέων απαγορευτικών μέτρων (lockdown) από τις κυβερνήσεις των χωρών που εξάγουν, για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού, και για αυτό δίνουν και χαμηλές τιμές».

 «Η τιμή της επιτραπέζιας ελιάς είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις περσινές τιμές, με αποτέλεσμα να πλήττεται σοβαρά το αγροτικό εισόδημα των καλλιεργητών της. Ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια η τιμή είχε διαμορφωθεί στο 1,40 € – 1,50 €/ κιλό, για φέτος ανέρχεται στο 1,00 €/κιλό για την πρώτη κατηγορία, ενώ ο μέσος όρος πώλησης ανά κιλό προσδιορίζεται στα 0,70 με 0,75 λεπτά του ευρώ ανά κιλό», τονίζεται στην επιστολή.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουφίδης «επειδή φέτος δεν έπεσαν βροχές, οι ελιές δεν χόντρυναν, και είναι μικρότερες σε μέγεθος, άρα μπορούν να πωληθούν σε μικρότερη κατηγορία στα 70 λεπτά. Έτσι έπεσε το εισόδημα των αγροτών».

Πάντως ανέφερε πως είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο και ευελπιστεί σε μια θετική εξέλιξη του αιτήματος για την ενίσχυση των παραγωγών ελιάς.

Εξάλλου ανέφερε πως το Επιμελητήριο Χαλκιδικής έχει την πρόθεση να καταγράψει τις ποσότητες παραγωγής του προϊόντος καθώς και τον ακριβή αριθμό παραγωγών. «Μέχρι τώρα αυτό δεν είναι δυνατό γιατί υπάρχει αρκετή μεμονωμένη παραγωγή. Στην Χαλκιδική είναι αρκετοί κάτοικοι που έχουν και από ένα κτήμα και φυτεύουν ελιές, οπότε είναι δύσκολο να γίνει η καταγραφή των παραγωγών και του παραγόμενου προϊόντος», σχολίασε.

Να σημειωθεί πως η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής είναι προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τύπος Θεσσαλονίκης”